Варосване на овошките през март - трябва ли да се прави

7005
Варосване на овошките през март - трябва ли да се прави
Снимка: iStock

Варосването на овошките е процедура, насочена не само към подобряване на естетиката в градината, но и към защита на дърветата от много болести.

Резките промени в температурите, особено в началото на пролетта и есента, могат да доведат до забавяне растежа на овошките. Основните симптоми на това състояние ще бъдат вертикални пукнатини и рани.

Подобни ситуации могат да се наблюдават предимно през януари и февруари. В безоблачно време слънчевата светлина нагрява клоните на дърветата, които след това са изложени на изключително студен въздух през нощта.

Варосване на овошките през февруари - кога и как се прави

Всички тези заплахи могат да бъдат избегнати с проста процедура: варосане на клоните на дърветата. Трябва обаче да запомните, че е необходимо тази процедура да се направи в определеното време и по правилния начин.

Младите овошки са особено податливи на увреждания поради внезапни температурни колебания. Особено ако са засадени наскоро.

Освен варосване на стволовете, за защита могат да се използват мерки като насипване в основата на ствола, поставяне на специална защита срещу гризачи, а при особено чувствителни растения покриване на короните на дърветата със специални покрития.

Варосване на овошките

Според препоръките на опитни градинари дърветата трябва да бъдат варосани не по-късно от първата половина на януари. Оптималният период е втората половина на декември. Следователно варосването на дървета през март или април няма да доведе до очаквания ефект. Затова всеки градинар трябва да запомни правилото, че дърветата е най-добре да се варосват през есента и зимата, а не след като тя приключи.

За процедурата се използва така нареченото варно мляко. Това е специална форма на варов разтвор. За да направите това, трябва да разтворите вар във вода в съотношение 2 кг на 10 литра. Към това трябва да се добави малко глина или оборски тор. Това е метод, който позволява белият слой да остане по-дълго върху кората на дървото. Ефективно предпазва от отмиване от дъжд.

Така приготвената смес може да се използва за нанасяне върху кората на дървото. Използвайте четка за тази цел. Струва си да запомните, че от южната страна е препоръчително да боядисате дървото малко по-високо, което ще го предпази по-добре от прекомерното слънчево греене.

За извършването на тази процедура може да се използва и готов продукт. Той има по-висока адхезия и се задържа по-дълго върху ствола на дървото.Правилно извършеното варосване се извършва от основата на дървото до първия клон. По-тънките клони също трябва да се варосват.

Също така има още един мит, че варосването на дърветата убива ларвите на вредителите и гъбичните спори, които се намират в кората на дървото. Това не е вярно по простата причина, че използваният разтвор на основата на вар няма такива свойства. Неговото функция е да предпази кората на дървото от измръзване и слънчево греене.

Варосване на овошките - само тази смес ще издържи до пролетта
 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com