Всеки двор трябва да има поне едно от тези 6 дървета

24891
Всеки двор трябва да има поне едно от тези 6 дървета
Снимка: iStock/Guliver

Всички трябва да търсим възможности за добавяне на повече дървета в дворовете си, но изборът може да е непосилен. Затова попитахме експертите за основните сортове, които трябва да са на първо място в списъка за пазаруване на всеки градинар.

Дърветата често са подценявани като основни елементи на ландшафта, но те са гръбнакът на нашите дворове. Те придават красота, структура, сянка и многосезонен цвят. Те осигуряват защитна сянка за нас и дом за дивите животни.

Още: Градинарство без вода: Как да се справяме в суша

Ако нямате дървета в двора си, пропускате толкова много обогатяващи живота блага. Дори ако смятате, че градината ви е твърде малка, почти сигурно има дърво, което ще се използва. Всъщност дърветата за малки дворове трябва да са много специални, тъй като може да имате място само за едно.

Когато избирате дърво, първо трябва да вземете предвид климата и вида на почвата. Ако засадите дърво, което не е съвместимо, то ще бъде обречено на неуспех.

След това се уверете, че сте избрали дърво с максимален размер и разпространение на короната, които са подходящи за вашия двор. Някои бавно растящи видове ще достигнат зрялост за десетилетия, докато други бързо растящи дървета могат бързо да завладеят малко пространство.

Експертите съветват какви дървета да избере всеки градинар за двора си, за да подобри откритото пространство и да увеличи стойността на имота си.

Цъфтящ дрян

"Местното цъфтящо дрянче е дърво, което не изисква особена поддръжка и е многофункционално и осигурява целогодишен ефект в двора ви", казва Ферн Берг, основател на портал за ресурси за дървета.

През пролетта дърветата разкриват маса от приличащи на цветове прицветници. "Чисто белите прицветници са най-често срещани сред цъфтящия дрян; има обаче сортове, които дават прекрасни розови прицветници в различни нюанси, и дори сортове с наситено розово-червени прицветници", добавя Ферн.

Американски габър

"Мускулестото дърво или американският габър(Carpinus caroliniana) заслужава повече внимание", казва Али Макенхил, собственик на устойчивия разсадник в Ню Йорк.

То расте при почти всякакви условия: от пълно слънце до сянка, от влажно до сухо, от киселинно до алкално. Произхожда обаче от горския подраст и предпочита влажна, сенчеста среда. Това издръжливо дърво понася глинеста почва и рядко се притеснява от вредители или болести.

Суланжова магнолия

"Магнолията в чинийка (Magnolia soulangeana) е забележителна в ландшафта", казва Дан Ламб, главен изпълнителен директор на Фондация "Денят на дърветата" и автор на книгата " Сега е време за дървета".

Многобройни големи чаши с ароматни розови и бели цветове се появяват в началото на пролетта. След цъфтежа широките, тъмнозелени листа покриват малкото, ниско разклонено дърво, контрастирайки с гладката сребристо-сива кора.

Ябълково дърво

"Няма нищо по-удовлетворяващо от яденето на домашно отгледани продукти, а домашната градина не е пълна без ябълково дърво", казва Ферн Берг.

Тези универсални дървета се предлагат в редица сортове, просто не забравяйте да изберете сорт, подходящ за вашето местоположение.

Черна бреза

"Най-добра за големи дворове, черната бреза (Betula nigra) е най-приспособимата и топлоустойчива от всички брези, а "Cully" е най-устойчивата на болести и най-приспособимата в тази група", казва Али Макенхил.

Изключително ефектната сьомгово-кремавокафява кора се излющва и разкрива кремаво-бяла вътрешност, която съперничи на най-добрите европейски брези.

Още: 10 от най-красивите вечнозелени храсти за вашата градина

Японски клен

"Японският клен (Acer palmatum) е отличен избор за придаване на естетическа привлекателност и стойност на вашия имот", казва Джийн Кабалеро, опитен озеленител и съосновател на GreenPal.

Уникалните форми на листата и ярките им цветове - особено през есента - могат значително да подобрят визуалната привлекателност на всеки двор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com