Всички изхвърляме това, но то е най-добрият тор за почвата

60702
Всички изхвърляме това, но то е най-добрият тор за почвата
Снимка: iStock

В днешно време все повече градинари започват да ценят органичните продукти и екологично чистата околна среда, поради което въпросът за стимулиране на плодородието на почвата с органични съставки става особено актуален. Но само един продукт може да превърне обикновената почва в истински чернозем.

Много хора започват сутринта си с ароматно кафе, но не всеки знае, че утайката от кафе, която обикновено просто се изхвърля в боклука, всъщност може да се използва за подхранване на почвата в градината и саксиите и изключително добър тор.

Как да направим почвата плодородна с помощта на утайка от кафе?

Утайката от кафе всъщност съдържа доста хранителни вещества и витамини, които могат да бъдат изключително полезни за растенията.

Как е правилно да се приготвя тор с мая

Освен това прилагането на този органичен тор е изключително лесно – всичко, което трябва да направите, е да разпръснете утайката върху лехите. Тя сама ще попие в земята и може да я обогати с микроелементи и полезни вещества.

Въпреки това е много важно да се гарантира, че слоят тор не е твърде плътен, защото това може да доведе до блокиране на достъпа на кислород до кореновата система на растения. Този метод също така ще ви позволи наистина да направите почвата по-плодородна напълно безплатно.

Друг начин да използвате утайката от кафе е да я разредите с вода и да поливате зеленчуковата градина с нея. Това може да помогне за увеличаване на добивите. Счита се също, че тази смес е полезна за по-бързото поникване на семената, ако се смеси с пръст.

Смесването на утайката от кафе с почвата в саксиите е друг метод за приложение на тора. В този случай екстрактът от кафе се добавя с повишено внимание. Количеството му не трябва да надвишава 10% от почвата.

Изсушената утайка от кафе се използва като тор и в комбинация с остатъците от трева, растения и хранителни отпадъци. Когато събирате компост, не забравяйте да добавите утайка от кафе (не повече от 20% от общата маса).

Смесване с почвата в градината - използвайте само изсушена утайка от кафе. Като тор се разпръсква на разстояние 30-60 см от стволовете на дърветата или храстите. След това не забравяйте да разкопаете почвата.

Важно: никога не изсипвайте отпадъците от кафе от кафе машината директно в почвата. Този продукт има рН 5,5-5,9. Използването му в този вид ще доведе до окисляване на почвата. За да се избегне това, утайката трябва първо да се изсуши. След това нейното pH се "смекчава" и съответно няма да навреди на почвената киселинност и плодородие.

Евтиният тор, който ще съживи всяко цвете

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com