Засаждане и грижа на кайсиево дърво

9896
Засаждане и грижа на кайсиево дърво
Снимка: Pixabay

Засаждането на всяко растение е отправна точка за неговото развитие и растеж. Ако това е направено правилно, можете да очаквате богата реколта и устойчивост на болести и вредители.

Този раздел описва начина на засаждане на кайсиите, правилното им изпълнение и грижите за млади и вече зрели дървета.

Как да си отгледате най-вкусните и червени чушки в двора

Избор на кайсиеви разсади

Най-добрият вариант е да закупите фиданки от специализиран разсадник. По този начин можете да се предпазите от измами, да получите точния сорт, който искате, а също така да получите ценни съвети от експерт. Такива разсади имат по-висока преживяемост и плододават по-бързо от предлаганите на пазара.

Къде е най-подходящото място за засаждане на кайсии?

Мястото за засаждане трябва да е слънчево и целият ствол на дървото трябва да получава слънчева светлина поне през по-голямата част от деня. Засаждането на кайсиеви дървета на сянка ще доведе до слаба реколта, тъй като дървото няма да се затопли достатъчно по време на периода на цъфтеж. Мястото не трябва да е влажно, а най-добре е да изберете хълмисто място, където водата няма да се застоява. Дървото предпочита глинести почви и не понася кисели почви. Ако има кисели почви, ситуацията може да се оправи чрез добавяне на обикновена вар. Трябва да се внимава и при избора на сорт. Трябва да изберете сорт, който лесно да се вкоренява в земята.

Как да подготвим дупките за засаждане на кайсии

Времето за подготовка на почвата зависи от това кога ще бъдат засадени растенията. Кайсиите могат да се засаждат през пролетта и есента. Тази процедура се извършва и през лятото, но дървото може да не се вкорени добре. Сухотата и високите температури само пречат на младите растения. Ако кайсиите се засаждат през пролетта, почвата трябва да се подготви през есента, или през пролетта или началото на лятото, ако се засаждат през есента. Първата стъпка е да се отстранят всички плевели, да се разчисти напълно земята под ямата и да се прекопае на дълбочина 25 cm. Оптималната дълбочина на ямата е 1 метър на 1 метър и 0,6 метра дълбочина. Отстранете повърхностния слой. След това ямата се изкопава на дълбочината и ширината, описани по-горе. Този размер е достатъчен за млади дървета.

За да се подпомогне бързото вкореняване на разсада, в ямата трябва да се добави специална почвена смес. Тя се приготвя от няколко кофи хумус, като преди изкопаването на дупката се отстранява горният плодороден слой почва. Ако почвата не съдържа много полезни компоненти, трябва да се внесат допълнителни минерални торове. В зависимост от вида на почвата и сезона се внасят калий, фосфор и азот. Азотът е необходим през пролетта, а калият и фосфорът - през есента. Ако почвата е кисела, неутрализирайте я с вар или доломит на прах (необходима е 1 кофа на квадратен метър).

Как се засаждат кайсиите

В по-топлите региони кайсиите обикновено се засаждат през есента. Там има достатъчно време растението да се закрепи в почвата, да започне да се развива и да премине навреме в покой. Ако обаче разсадът се засажда в по-студени региони, това трябва да се направи през пролетта. Рискът в този случай не е оправдан, особено за редките сортове.

Преди засаждане разсадът трябва да се наблюдава внимателно. Всяка повреда трябва да се отреже и да се покрие с градинарска смола. Мъртвите корени, които вече не растат, трябва да се отстранят. За укрепването им към почвата трябва да се добави каша от хетероаоксин. Хетероаоксинът увеличава растежа и развитието на растенията 1,5 пъти през първата година от живота им. Консистенцията на кашата трябва да е приблизително същата като на заквасена сметана. Корените се спускат в нея, така че да бъдат напълно покрити с почва.

Кайсиите се засаждат така, че корените да са на нивото на дъното на дупката или малко по-високо (3-4 см). За удобство в дупката се прави могилка, разсадът се поставя върху нея, конят се изправя върху нея и от всички страни се поръсва с подготвената почва, вече наторена. Притъпква се долният слой почва с 10-15 см (но внимателно, за да не се разкъсат корените) и се запълва с останалата част от почвата, но не се притъпква отново. Ако е засаден правилно, разсадът няма да се издърпва толкова силно. Завържете ги за колове, поставени наблизо, за да издържат на силни ветрове. В този момент го завържете за най-горната част на кола на разстояние 23 cm от земята. След това поливайте точно под корените, така че почвата постепенно да се стегне.

Грижи за млади кайсиеви дръвчета

Младите дръвчета не са трудни за отглеждане, но ако не се полагат грижи за тях, те няма да дадат реколта.

Необходимо е редовно поливане, особено ако са засадени през пролетта. В този случай влагата е просто от решаващо значение за летните дръвчета. Препоръчително е да се полива умерено, до степен почвата да е влажна на дълбочина 0,5 m. Копаенето трябва да се извършва много внимателно, най-добре с малка мотика за декоративни растения, тъй като корените на дървото са над земята. Изрязаният кръг трябва да бъде почистен от плевели.

Подрязването се извършва през пролетта на следващата година. В този случай младите леторасти се съкращават с 1/3, за да се стимулира растежът.

Ако сортовете кайсии не са студоустойчиви, те трябва да се изолират за зимата. За тази цел стволът на дървото се увива в крафт хартия или покривен материал, така че да не останат голи части. След това е препоръчително стволът да се покрие с почва, а през зимата - с още сняг, ако студовете са силни. Въпреки това не чупете клоните под тежестта на дървото.

Грижи за кайсиевите дървета

Кайсиевите дървета трябва да се поливат редовно, особено след пресаждането и по време на растежа. По-късно през лятото поливайте само по време на засушаване; прекомерното поливане през август може да доведе до дълги, недоразвити леторасти, които измръзват през зимата.

Една особеност на грижите е, че се препоръчват течни торове. Могат да се използват и течни органични торове. Например, един разтвор на тор е 10-15 литра на дърво.

Домашните цветя, която всяка жена трябва да има, защото ѝ носят щастие

Стайните растения са наслада за очите, независимо дали цъфтят, или не. Те имат силата да пречистват въздуха в стаите на дома и да внася...

Грижата за кайсията включва и ежегодно избелване на ствола. От ранна възраст, в края на есента и началото на пролетта, стволът и основните скелетни клони на фиданката се варосват с вар плюс меден сулфат.

За да се предпазят кайсиите от измръзване, гризачи и яркото пролетно слънце, е препоръчително през зимата (до април) стъблото и основата на скелетните клони да се увият в мрежа за защита на разсада, която се продава в много градински магазини. Важно е да отстраните укритието навреме, за да избегнете прегряване.

Редовното подрязване е от съществено значение, ако искате да отгледате красиви и плодородни кайсиеви дървета в градината си. Опитните градинари знаят, че кайсиите са едногодишни, растат и плододават на букетни клонки, но за съжаление те са краткотрайни. Тъй като повечето цветни пъпки са на едногодишни растения, короната трябва да се поддържа в добро състояние чрез резитба и наистина по този начин може да се постигне увеличаване на растежа на млади здрави клони.

Опазване на кайсиите от болести и вредители

Кайсиите страдат от същите вредители като сливите и другите овощни дървета. Те включват калинки, гъсеници, гризачи на листа, листозавивачки и листозавивачки. За да се избегнат щетите, причинени от колониите на насекомите, трябва да се направи следното

Ето как да отгледате ГОЛЕМИ и ЗДРАВИ картофи

В домашните градини повечето хора отделят малка площ за картофи. Освен това те искат да събират големи и здрави картофи. Но как можете ...

Най-важните аксесоари, които всеки успешен градинар трябва да има под ръка

- Своевременно третирайте дърветата срещу вредители с инсектициди;

- Всички клони и леторасти, върху които са презимували колонии от вредители, трябва да бъдат отстранени и впоследствие изгорени. Това ще помогне да се предотврати разпространението на вредителите.

Кайсиите са податливи на болести, засягащи листата, цветовете, плодовете и скелетните части. Най-вредните болести са монилиаза, ракообразна спороза, вертицилоза, цитоспороза, бактериален рак, кафяви петна и листно завиване. За тези болести се използва 1% бордолезов разтвор, както и различни биологични препарати при набъбване на пъпките през пролетта и след опадане на листата през есента. Измръзванията и дупките в стволовете на фиданките се почистват до жива тъкан през пролетта и се покриват с градинарска смола.

Превантивни мерки: загнилите и болни плодове и листа трябва да се събират и изгарят. Редовно дезинфекцирайте или варосвайте цялото дърво с необходимите препарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com