Как да защитите картофите от колорадски бръмбар - методите, които работят

16536
Как да защитите картофите от колорадски бръмбар - методите, които работят
Снимка: iStock

Ако планирате да съберете добра реколта от вкусни картофи, тогава трябва да се „справите“ с най-важния враг на културата.м Известно е, че без подходяща съпротива, колорадският бръмбар е в състояние да унищожи културите само за няколко дни. Затова всеки опитен градинар знае, че е добре да даде на вредителя достоен отпор.

Борба с колорадския бръмбар

Дървесна пепел - този метод е добър както като профилактика, така и като метод за контрол. Препоръчително е да направите следното. Пресейте необходимото количество дървесна пепел и поръсете насажденията.

За всеки квадратен метър засадена площ ще са необходими не повече от две лъжици. Процедурата трябва да се повтаря на всеки четири дни.

Хитър трик за 2 пъти по-богата реколта от картофи

Механичен метод -  не подценявайте най-простия метод за борба (макар и неприятен) с колорадския бръмбар. Състои се от физическо събиране на вредители и последващото им унищожаване.Струва си да провеждате процедурата редовно.

Третиране с брезов катран - този метод трябва да се извърши в момента, в който културата започне да цъфти. Методът е прост. Разредете половин чаша от продукта в кофа с вода и напръскайте картофите с него. Достатъчно е процедурата да се извърши само веднъж.

Юли е времето на буйството на колорадския бръмбар. Ако позволите на вредителя да гризе върховете, процесът на фотосинтеза ще бъде нарушен, клубените няма да получат необходимото количество хранителни вещества, което означава, че картофите могат да станат малки. Най-ефективният метод за борба с бръмбара остава механичното му събиране.

Други правила в грижата за картофите

Грижата за картофите след цъфтежа включва избягване на подхранването и често поливане. Излишната влага е благоприятна среда за мана. През юли химикалите не могат да се използват срещу вредители, те веднага ще попаднат в клубените.

По време на цъфтежа картофите трябва да се поливат обилно поне веднъж, тъй като през този период те се нуждаят от повече вода от обикновено. Консумацията на вода е около 3 литра на растение.

За да могат картофите да натрупат повече нишесте, да бъдат големи, гладки и сладки, по време на цъфтежа е необходимо кореново торене с калий. Поради липса на калий, картофите няма да се съхраняват добре. Няма да навреди листното торене на картофите. Един доказан вариант е пепелта. Той не само ще помогне да се отървете от вредителите, но и да подхраните растенията с необходимите хранителни вещества.

Разрохкване на почвата - почвата около картофите трябва да е рохкава, в противен случай подземната част на растението не получава достатъчно кислород. За развитието и растежа на грудките е необходим много въздух. Затова след всяко поливане или дъжд трябва да разрохкате почвата, за да не се допусне образуването на коричка.

Подхранването на картофите също се извършва през юли, което ви позволява да увеличите броя на клубените и да осигурите хранителните вещества, необходими за техния растеж.

Бабиният трик за засаждане на картофи - те ще растат с големината на юмрук

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com