Защо листата на доматите пожълтяват и как да се справите с този проблем

38066
Защо листата на доматите пожълтяват и как да се справите с този проблем
Снимка: Istock

Доматите са една от най-популярните култури в градината. Въпреки това, в процеса на отглеждането им, може да срещнете различни проблеми, включително появата на жълти листа. Жълтият цвят на листата на доматите може да е знак за различни проблеми, които се отразяват на тяхното здраве и добив.

Какво причинява пожълтяването на листата на доматите

Недостатъчните хранителни вещества. Това е най-популярната причина за жълтите доматени листа. Липсата на достатъчно количество азот, желязо и магнезий веднага се отразява на цвета. Причина може да са и лошите нива на pH на пръстта или недостатъчно хранене на растенията. Нужно е да се ползват торове, богати на азот, желязо и магнезий, за да се възстанови балансът на хранителните вещества.

Поливане. Твърде много влага или, обратно, малко количество вода също е способно да причини жълто оцветяване на листата на доматите. Излишната вода може да доведе до липса на кислород в корените, което възпрепятства усвояването на хранителните вещества. Пропускането на поливането може да причини изсъхване на растенията и неефективно усвояване на хранителните вещества. Поливането трябва да се регулира, за да се държи пръстта влажна, но не пренаситена с вода.

Болести и вредители. Някои болести и вредители също могат да накарат листата при доматите да станат жълти. Например късна болест, доматена мозайка или насекоми като трипси или белокрилки може да са отговорни за обезцветяването на листата. Ако има съмнение за болест или вредител, свържете се със специалист или използвайте подходящи мерки за борба.

Как да се справим с проблема с пожълтяването на листата

  1. Правилно хранене на растенията. Поддържайте растенията си, като използвате торове, съдържащи основни хранителни вещества. Добър избор за подобряване на плодородието на почвата и възстановяване на хранителния баланс са органичните торове.
  2. Регулиране на напояването. Поддържайте подходяща хидратация, за да предотвратите прекомерно и недостатъчно поливане. Проверявайте редовно влажността на почвата и поливайте растенията, ако е необходимо. Също така си струва да се има предвид, че в различни периоди на растеж растенията може да изискват различни количества вода.
  3. Управление на болести и вредители . Вземете превантивни мерки за предотвратяване на появата на болести и вредители. Наблюдавайте растенията и прилагайте необходимите контролни мерки като третиране с инсектициди или фунгициди при болести или насекоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Защо листата на доматите пожълтяват?

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

Торене с пепел - 2 грешки, които го превръщат в отрова

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com