Златните правила на великолепната градина

6247
Златните правила на великолепната градина
Снимка: iStock

Няма как да не сте чули, че при някои растенията просто избуяват, а зеленчуковите градини растат с едно намигване. Да, не всеки е роден със „зелен пръст“, но това не е причина и вие да имате красива градина. В следващите редове ще споделим с вас няколко златни правила, които ще ви помогнат да направите мечтаното си място.

Съдете на лунна светлина

Агрономите казват, че растенията, които са съдени на лунна светлина стават по-силни и растат по-бързо. Допълнителен плюс е, че през нощта се използва и по-малко вода, докато съдите.

Използвайте яйчени черупки

Следващият път, когато си варите яйца или пък правите нещо с тях, то не изхвърляйте черупките. Стрийте ги на прах или просто ги оставете така. Те са естествен тор, защото съдържат калциев карбонат, който е особено полезен за растежа на самите растения. Той ги прави здрави, силни и устойчиви.

Вкарайте кухнята в градината

Чудите се какво да правите с водата, в която сте варили зеленчуци или спагети? Вече има ново приложение и тя е в градината. Оставете я да изстине и полейте с нея растенията. Водата е богата на минерали и витамини, които ще помогнат на растенията ви да растат по-добре, устойчиво и бързо. Градината ще ви стане по-щастлива и зелена.

Как да си направим билкова градина

Нечетният брой е по-красив

Ако искате да направите градината си по-красива и по-здрава, то заложете на нечетния брой. Така изглежда далеч по-естествено за окото. Нечетният брой създава усещането, че растенията просто са „поставени“ там в естествената си среда. Ако са четен, то човешката намеса изглежда по-очевидна.

Билки за здраве

Знаете, че лайката има широко приложение в медицината и помага на растенията да растат здрави и силни. Разтвор от лайка може да се използва за обработка срещу вредители и гъбични инфекции по цветята. Също така, предпазва и самите млади насаждения от загниване.

Краставиците ще са по-сладки, ако са до слънчогледи

Може да ви изглежда странно, но и двата вида зеленчук имат нужда от сходни условия, за да растат и да се развиват. Също така високите стъбла на слънчогледа ще са от полза на краставицата да се катери нагоре и да бъде по-стабилна. Опитайте и вижте сами, че ако постъпите по този начин, краставицата ще ви бъде по-сладка и доста, отколкото ако расте без опора.

Спазвайки тези съвети ще можете да се радвате на красива градина през лятото. Също така няма нищо по-хубаво от това да си отгледате сами храната и да знаете какво слагате в чинията си. Радвайте се на изобилието и възможностите, които градината ви предоставя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com