17-ти детски ромски фестивал "Отворено сърце" ще се проведе във Велико Търново

2929
17-ти детски ромски фестивал "Отворено сърце" ще се проведе във Велико Търново
Снимка: Амалипе

След две годишна пауза, породена от Ковид пандемията, през 2022г. Център Амалипе ще продължи традицията да превръща Велико Търново в пъстър център на красота, изкуство и детски усмивки. Над 1500 деца от близо 80 училища от цялата страна ще се съберат на 3-ти и 4-ти юни във Велико Търново, за да участват в 17-ия детски ромски фестивал „Отворено сърце“. Към техния празник ще се присъединят Н.пр. Мартина Фийни – посланик на Ирландия, депутати от Комисията по образованието и науката към 47 НС – Антония Димитрова, Деница Сачева и Костадин Ангелов, представители на МОН, областния управител на Велико Търново Людмила Илиева, председателят на Българо-швейцарската търговска камара Бони Бонев, ромски и образователни организации и много други.

Точно в 13:00 ч. на 3.06. ще се състои официалното откриване на фестивала, по традиция в парк „Марно поле“ гр. Велико Търново. Началото ще постави Летисия Трифонова от СУ „Христо Смирненски“ – гр. Гулянци, която ще изпълни ромския химн „Джелем, джелем“.

Програмата ще продължи с шарено разнообразие от песни, танци, празнични обичаи, приказки и традиции на ромите, българите, турците и други етноси, живеещи в България. Зрителите на фестивала ще бъдат очаровани от пъстротата и настроението, което ще внесат участниците. Ще могат да разгледат и продукти, изработени от сръчните ръце на децата в клубовете по интереси. В рамките на фестивала са организирани и редица съпътстващи събития.

От 15.00 ч. в залата на хотел „Алегро“ ще се проведе кръгла маса на тема „Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното“, посветена на отбелязването на 20 години от създаването на Център Амалипе. По своята същност ромската култура е мост: между Индия и Европа, между различните религии, между различните културни традиции. С особена сила това важи за Балканите, където различните народи съжителстват от векове и обменят ценности и културни феномени. За съвременното поколение е особено важно да запази и обнови ромската култура като мост между традициите и модерността, както и като средство за формиране на толерантност, взаимно опознаване между различните етноси и гордост от своята етническа, национална и европейска идентичност. Цел на срещата е да представи разнообразни форми на интеркултурно образование, в което участват ученици и възрастни, образователни и културни институции; да постави въпроса как ромската култура да отговори на съвременните предизвикателства на дигиталната среда и социалните мрежи, в които живеят младите хора, да се адаптира и развие без да губи своята уникалност, специфичност и колоритност и др. Кръглата маса се реализира в рамките на проект „DREAM – подход на участие в образователната среда за преодоляване на дискриминацията спрямо младите роми в новите медии“, финансиран от програма „Еразъм + KA2“.

От 17,30 часа на ще се проведе вече традиционното шествие на всички участници във фестивала по централната улица на Велико Търново „Васил Левски“. Дефилето ще бъде под надслов „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността“. Шествието стартира от Студентски стол и ще завърши с кръшно хоро пред паметника Майка България.

Неизменна част от Фестивала е изкуството във всякакви форми и измерения. Затова и този път ще бъде съпроводен освен със сценичната програма на децата и с изложба и спектакъл, чийто дом ще бъдат Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в гр. Велико Търново.

От 18:15 ще бъде открита изложба „КРЪГОВРАТ НА ВРЕМЕТО“ с фотографии на Радостина Петкова, Росен Илиев, Емил Данаилов и Райчо Чапразов.

Радостина Петкова е учител по изобразително изкуство от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Черна гора, общ. Братя Даскалови. Благодарение на Радостина и педагогическия колектив на училището, малкото старозагорско село открива нови хоризонти за децата, за които няма други алтернативи. Тя успява по неповторим начин да включи в обикновената селска ромска действителност мотивите за Фрида Кало, за момичетата цветя, за дъгата, книгите и всичко онова, което може да ти се случи, ако имаш образование. Фотографиите на Радостина Петкова показват силата на чувствата и думите и тяхното влияние върху човек.

Отвъд мечтите зрителите могат да проследят ромската действителност от началото на 20 век до наши дни. Известният ромски активист Христо Николов е успял да събере архивни и съвременни кадри от Музея за история на София, Център Амалипе, фотографии на Росен Илиев, Емил Данаилов и Райчо Чапразов, семейни албуми. Те разказват за ежедневието на „Факултета“, за първите жени, напуснали квартала, за едновремешните сватби, за празнуването на Гергьовден, за да стигнат до Детския ромски фестивал „Отворено сърце“. Изложбата ще бъде отворена за посещения от 03 до 10 юни 2022 г.

От 18:30 ще бъде представена театрална постановка „Вкусът на живота“, моноспектакъл на актрисата Наталия Цекова. Автори на театрална постановка са Здрава Каменова и Светльо Томов, музиката е на Павел Терзийски, а за сценографията и костюмите – се грижи актрисата Стефания Колева. Във „Вкусът на живота“ има и много музика, любов към храната, страст и смях. Историята проследява преживяванията и емоциите на един главен готвач в реномиран ресторант в България, който уж е от Куба, но всъщност е… местен и трябва да скрие произхода си на всяка цена. В главната роля влиза цветната и изключително атрактивна на сцена Наталия Цекова. Тя е и първата ромка, завършила НАТФИЗ, има две дипломи, няколко моноспектакли и много социални проекта. Снима се активно в кино и телевизионни продукции, сред тях – тв сериала „Откраднат живот“, филма „Големият френски обир“ и късометражната продукция „Майка“.

Финалът на първия фестивален ден отново ще бъде грандиозен – аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“, който Община Велико Търново ще подари за децата и гостите от 21:30ч. в събота.

Както всяка година своето място на Фестивала ще имат пленерът на приложните изкуства, изложението на извънкласните дейности, Занаятчийските ателиета и Конкурсът „Сливи за смет“.

По време на седемнадесетото издание на събитието за първи път ще участва и мобилна лаборатория, създадена от ученици и професионалисти от ПГ по селско стопанство “Св. Георги Победоносец” гр.Суворово в рамките на проект „Dream road – Дунавски регион за по-добър достъп, овластяване и развитие на ромите“, финансиран от Европейския съюз в рамките на програма Дунав.

"Прочети света!" е мотото на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е инициатива на Асоциация „Българска книга“, стартирала през...

Учениците от ПГСС „Св. Георги Победоносе“ гр. Суворово са известни с това, че от нищо правят нещо. А последното им творение е Мобилната дигитална образователна и медицинска лаборатория. С много хъс и ентусиазъм те успяха да превърнат един излязъл от употреба училищен автобус в мобилна лаборатория, с която да достигнат по-лесно до родителите и учениците от отдалечените населени места. Тази мобилна лаборатория дава възможност на хората, в която и да е точка на страната да получат достъп до образование и здравеопазване. В по-голямата си част, автобусът разполага с работни или учебни места, подходящи както за онлайн обучение, така и за различни присъствени образователни курсове. В задната част на автобуса се намира медицинската капсула, изработена отново от учениците с помощта на Владимир Иванов и под вещото ръководство на директора инж. Марияна Великова. Капсулата може да ни свърже с лекар, психолог и социален работник. В капсулата може да проверим своето теглото, температура, кръвно налягане, кръвна захар и др.

Автобусът ще бъде позициониран в парк „Марно поле“ и всеки присъстващ ще може да го разгледа и изпробва.

Фестивалната програма ще продължи и през целия ден на 4 юни. Официалното закриване на Фестивал „Отворено сърце“ и връчване на Голямата награда на Община Велико Търново ще бъде на 04.06.2022 г. от 15:00 ч.

През годините Фестивалът се утвърди като традиция, която от една страна разкрива таланта, артистичността и потенциала на децата, а от друга страна урок по доброта, който надхвърля всички стереотипи. Всеки участник става свидетел на усещането „Не на езика на омразата!“. Всъщност ние учим децата, но и ние имаме какво да научим от тях, защото те ни правят по-добри.

XVII Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се финансира с помощта на Община Велико Търново и Тръст за социална алтернатива, както и с любезното съдействие на Издателство „Просвета“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини