X
 
 

Атанас Скатов изкачи третия по височина връх - Канчендзьонга

Българският алпинист Атанас Скатов стъпи на третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м). Той постигна целта си след преход, продължил 15 часа. Това е и един от най-трудните върхове от 14-те осемхилядници, а смъртността на алпинистите, опитали се да го покорят надвишава 30 %. 

“На върха съм”. Това съобщение е изпратил Скатов от СПОТ устройството си в 04.43 българско време тази сутрин.

Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол. Поради тази причина Скатов е стъпил няколко метра по-надолу, както навремето бе направил и Боян Петров. 

Скатов, който е веган, се разболя няколко пъти по време на изкачването, но здравословните проблеми не го отказаха да преследва докрай задачата си.

Малко по-късно и от фирмата организатор потвърдиха, че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха.

Връх Канчендзьонга е 7-мият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.

Първият връх, покорен от него, е Еверест. Това се случи през 2014 г. След това алпинистът добави в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна, Макалу (2016) ; Лхотце и Еверест (за втори път през 2017) и Чо Ойо ( 2018), който достигна без употреба на кислород и шерп.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Човек се качи на скала ! УРААА ! Невероятен успех за България ! По непотвърдени данни - на въпросния връх разменил кесийка с бомбончета срещу чаша прясно мляко с чобана, който си живеел там и редовно си пасял козите на въпросното място. АМИН !