Българче сред най-добрите математици

10347
Българче сред най-добрите математици

Българин от Бургас е най-добрият математик от шести клас, представил се на Петия математически фестивал „Золотое руно”, който се проведе от 4 до 12 юни в Абхазия.

В продължилата шест дни надпревара, шестокласникът Константин Гаров от бургаската природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” шашна журито с отличните си познания по теория на числата, числови редици и комбинаторика и се завърна в родината с първото място в своята група.

„Золотое руно” се организира от Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и събира най-добрите математически школи в Русия. През тази година над 90 изявени ученици мериха сили в изтощителното състезание. Освен абсолютният призьор Константин Гаров, славата на ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, като една от най-добрите школи по математика в Европа, успяха да защитят шестокласниците  Кристина Зангова, Христо Добрев, Михаела Милушева, Радостин Петров, Адриана Кирилова, Сияна Жекова и Даниел Рохов от VII клас, като всички те донесоха в Бургас грамоти за отличното си представяне.

Любопитен е фактът, че в тазгодишното издание на „Золотое руно” бургаският отбор бе единственият представител на България. За разлика от повечето международни състезания, където е нужна само заявка за участие, участието в „Золотое руно” е възможно единствено след покана от страна на организаторите.

От  ръководството на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” отбелязаха, че за тях подобна покана е радост, не просто защото с участието си учениците успяват да сверят своите знания, а защото имат възможност да получат нови. Форматът на състезанието е такъв, че след всеки състезателен ден се провежда аналитична част, в която се коментират задачите от деня и техните решения, и учениците, които имат въпроси и неясноти, могат да получат компетентен отговор.

Освен с почти маратонската си продължителност, „Золотое руно” се отличава и с регламент, различен от всички други. Участието на математиците не завършва с решаването на задачите. При предаване на решенията журито изисква от всеки един да обясни как е стигнал до отговорите, а обичайна практика е знанията да бъдат проверявани и с уточняващи въпроси. Българските представители и тук са показали отлична подготовка, а членовете на журито са приели обосновката на Константин Гаров с адмирации. Според тях шестокласникът от Бургас е преодолял езиковата бариера чрез езика на математиката до такава степен, че задаването на допълнителни въпроси е станало ненужно.

И това лято няма да е лесно за учениците от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” - Бургас. В средата на юли математиците заминават за Азия, където ги чакат две тежки състезания - в Китай и в Тайван.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини