Българин е спряган за един от най-талантливите чуждестранни художници в Италия (СНИМКИ)

22986
Българин е спряган за един от най-талантливите чуждестранни художници в Италия (СНИМКИ)
Снимка: IGM

В началото на истинското лято Vivacom Art Hall Oborishte 5 представи изложбата "Енигма" на младия и талантлив художник Димитър Божков. Експозицията от нови и оригинални произведения може да бъде разгледана ексклузивно в периода от 21.06 до 27.06.2023г., традиционно с вход свободен. Творбите му могат да бъдат закупени на място в галерията от любители и колекционери.

На събитието присъства и самият творец, който долетя от Италия, за да посрещне своите гости. Изложбата беше уважена от представители на институции, галеристи, любители на изкуството и млади творци. Известният тв водещ и журналист Ники Кънчев стана горд притежател на една от картините на Димитър Божков и остана очарован от живописното му изкуство. Експозицията разгледа и Илияна Лазарова, която в момента гледаме в тв сериал на "София вкъщи". "Картините на Димитър ме очароваха със своята чистота, поезия и хармоничност", сподели своите впечатления актрисата.

Още: Откриха авторската изложба "Приказната реалност" на Евгени Велев

От 10 години Митко живее и твори в град Латина, близо до италианската столица Рим. Той споделя, че любовта му към изкуството пламва през 2014г., когато се записва да учи право в университета "Ла Сапиенца". Неговият треньор по бокс Роберто Рома също допринася за решението му да поеме по този път. Божков вече има свой разпознаваем стил и това го прави един от най-интересните ни съвременни творци. В платната му присъстват натюрморти с цветя, морски пейзажи, както и фигурални, и абстрактни композиции.

Основното вдъхновение на 29-годишния артист идва от темите за природата, морето и цветовете, от чувства като гняв, страст и тайнството на любовта. "Изкуството е плод, който зрее бавно", споделя Димитър, за който контакта с публиката е най-важен. Митологичността в изкуството му завладява по силно емоционален начин, леката тъга и мъдростта на младостта прозират под всеки елемент, който използва в картините. Това е деветата самостоятелна изложба на родния творец.

Най-голямото вдъхновение за Димитър Божков е докосването му до изкуството на големия български живописец Васил Петров. "В моята лична класация той се нарежда като един от най-интересните художници в съвременната история на изкуството. Втората ми изложба се състоя именно в неговата галерия", споделя Митко. Васил Петров вижда таланта и потенциал в младия художник и го подкрепя безрезервно. Това амбицира още повече Димитър да се развива и усъвършенства. Днес рисуването е неизменна част от неговия живот, а всичките му изложби в България и в Италия са посрещнати с голям интерес от страна на публиката.

Още за Димитър Божков:

Димитър Божков е роден на 30.09.1993 г. в гр. Дупница. Завършва СОУ "Паисий Хилендарски" в родния си град през 2013г., след което заминава да учи "Право" в Италия, Римски университет "Ла Сапиенца". Натовареността в университета го подтиква да започне да се занимава със спорт като средство за справяне със стреса. Така през 2015 г. избира да тренира бокс и най-случайно вижда в офиса на уредника на залата картини, репродукции на известни автори, които привличат силно интереса му. Димитър решава да направи първите си опити да рисува известни личности с молив – любими актьори и певци. Резултатите са впечатляващи от самото начало. Младият художник започва да проявява интерес към рисуването с маслени бои, което поставя началото на същинския му творчески път през 2015 г. Талантът му веднага е оценен от един от най-признатите български творци – Васил Петров. Следват няколко изложби в България – в родния му град Дупница, Пазарджик, София, Кюстендил, Благоевград, Варна и няколко самостоятелни вернисажа в Италия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини