Български проект е сред номинираните за престижната награда Натура 2000 (СНИМКИ)

2006
Български проект е сред номинираните за престижната награда Натура 2000 (СНИМКИ)
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Международният проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“, в който Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекция на Природен парк „Персина“ са партньорите за България, е сред номинираните проекти за престижната награда на Европейската комисия „Натура 2000“.

Проектът е сред избраните 21, които ще се борят за приз в пет категории – опазване на видовете, опазване на водите, комуникация, социално-икономически ползи и трансгранично сътрудничество. Всички 21 финалисти автоматично се класират за „Наградата на публиката“. Всеки може да подкрепи „Животът на пеликана“ до 27 април като даде гласа си на следния линк: https://bit.ly/3N3Tghk

 

Снимка Българско дружество за защита на птиците

Тази година акцент е поставен върху опазването на влажните зони - морските и крайбрежните територии.

Наградата се присъжда на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на европейската екологична мрежа Натура 2000. Акцент се поставя на природозащитните дейности, повишаване на осведомеността на хората за ценните местообитания и биоразнообразието и подчертаване на социално-икономическите ползи от мрежата от защитени територии. Наградите се връчват от 2013 г., за да се популяризират усилията на всички европейски държави в опазването на защитените зони от Натура 2000 и да се признае постигнатото от различни организации и институции.

Награждаването на шестимата финалисти в категориите ще се проведе в Брюксел по време на специална церемония през май.

Проектът „Животът на пеликана“ е посветен на опазването на къдроглавия пеликан на Балканския полуостров. Видът е символ на влажните зони и индикаторен вид за състоянието на тези застрашени местообитания. Най-редкият от цялото семейство пеликани, със само девет останали здрави колонии в Европа, но и обединяващ вид, чието опазване е от полза за редица други водолюбиви видове и за биоразнообразието като цяло.

МОСВ обяви за обществено обсъждане цели за опазване на 13 защитени зони от „Натура 2000“

МОСВ обяви обществени обсъждания за специфични и подробни природозащитни цели за 13 защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2...

 

Снимка Българско дружество за защита на птиците

През 2011 - 2012 г., като част от природозащитен проект, заедно с експерти от ДПП „Персина“ и WWF–България, изградихме три изкуствени дървени платформи в блатата на остров Персин, за да стимулираме къдроглавите пеликани да загнездят в това ценно местообитание. През 2016 г. дългогодишните усилия се увенчаха с успех - след повече от 60 години с единствена колония в езерото Сребърна, беше сформирана втората гнездова колония на вида в България! През следващите години новата колония продължи да се разраства и през 2021 г. достигна рекордните 88 двойки. А през пролетта на 2021 г. се сформира трета гнездова колония на къдроглавия пеликан в България. Птиците заеха наколна дървена платформа в Натура 2000 зона „Комплекс Калимок“, в близост до град Тутракан.

Заради пресушаването на влажните зони, сблъсъците с електропроводи, бракониерството, безпокойството, както и инфлуенцата по птиците, съществуването на планетата на този величествен вид все още е застрашено. Затова създаването на нови гнездови колонии у нас е от едно от най-значимите природозащитни успехи не само в България, но и в Европа. Възстановяването на ключови влажни зони, успешното партньорство между неправителствените организиации и държавните институции, както и изграждането на наколни дървени платформи за безопасно гнездене на вида доведоха до тези изключителни резултати.

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се извършват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature. Проектът се координира от Rewilding Europe, а другите партньори, освен БДЗП, и Дирекция на Природен парк „Персина“, са Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Rewilding – Украйна и Rewilding – Дунавска делта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини