Дарение: Неонатологията на УМБАЛ-Пловдив получи висок клас кувьоз

8596
Дарение: Неонатологията на УМБАЛ-Пловдив получи висок клас кувьоз
Снимка: УМБАЛ - Пловдив

Кувьоз от висок клас получи Отделението по неонатология в УМБАЛ "Пловдив" от дарителска кампания на Фондация "Нашите недоносени деца" и Асоциация на банките в България, съобщиха от болницата.

Благодарни сме за този жест, ползваме го всеки ден, заяви началникът на Отделението по неонатология д-р Диана Аргирова. „Кувьозите са ежедневно необходими, защото имитират майчината утроба и позволяват поддържането на комфортна среда на недоносените бебета. Редно е всяко отделение да разполага с достатъчен брой, тъй като всички деца, а не само недоносените, имат нужда от тях. Отговаря на потребностите на най-малките пациенти, спестява усилия и гарантират по-добра грижа“, обясни д-р Аргирова. Тя добави, че престоят на бебето в един кувьоз продължава 4-5 дни, след което то задължително се мести в друг, а употребяваният трябва се дезинфекцира.

Нов кувьоз вече функционира в МБАЛ-Асеновград, старите са от 75-та и 81-ва

Кувьоз №14 от благотворителната инициатива "Капачки за бъдеще" вече функционира в детска стая на Отделението по акушерство и гинекологи...

Всеки ден между 10 и 20 бебенца се обгрижват в отделението и имат нужда от инкубаторите. Около 300 са децата, които имат нужда от интензивни и специални грижи. Много често родените с ниско тегло престояват повече от месец в болницата. От началото на годината най-малкото бебе, лекувано в отделението, е било с тегло 760 грама. Вече е изписано и се отглежда в домашна среда.

Асоциацията на банките в България всяка година организира различни благотворителни акции, а през тази са се обединили в помощ на Фондация „Нашите недоносени деца“. За финансиране на кампанията 12-те банки са събрали над 56 000 лв., с които е закупена медицинска апаратура, за да се подпомогне лечението на недоносените деца. „УМБАЛ Пловдив“ е една от шестте болници, които получават дарение от тази инициатива. То е на стойност 10 534 лв.

Д-р Аргирова обясни, че отделението получава ежегодни дарения – от индивидуални дарители, от различни фондации и от Българската Коледа, затова разполага с необходимата апаратура. Тя посочи, че в помощ на семействата към отделението функционират центрове за рехабилитация на изписаните деца, както и за проследяване на зрението и очните им дъна.

Нов кувьоз получи неонатологичното отделени на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"

Отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” получи нов кувьоз, дарен от масонската организация „Върхове...

Тежък проблем, с който се сблъскват неонатолозите, са изоставените деца със заболявания, някои от които в доста тежко състояние. В момента вече четвърти месец специалистите полагат грижи за недоносено бебенце със сериозни увреждания. Невъзможно е да бъде настанено в приемно семейство, защото отглеждането изисква медицински грижи и то ще бъде насочено към специализирана институция, посочи д-р Аргирова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com