"Евксиноград" отваря врати за туристи през октомври

37518
"Евксиноград" отваря врати за туристи през октомври
Снимка: БГНЕС

Дворецът "Евксиноград" отваря врати целогодишно за туристи от месец октомври. Това стана ясно на пресконференция за проекта. 9 806 009,77 лева е стойността на проекта "Реставрация и консервация на дворец "Евксиноград" и прилежащия му парк". От тази сума 8 192 165,16 лева ще се съфинансират от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Бенефициент по проекта е Министерски съвет на Република България и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.

"Орешарски марш" протестира пред резиденция Евксиноград

Около 30 души протестират пред резиденция „Евксиноград", съобщи „Фокус". За около час и половина, протестиращите пристигнах...

Проектът е започнал на 24 септември 2012 година и е предвидено да завърши на 31 октомври 2015 година. Целта на проекта е да подкрепи развитието на дворец "Евксиноград" и прилежащия му парк като конкурентоспособна туристическа атракция, която допринася за развитието на устойчив културен туризъм. Реставрацията на двореца ще осигури по-равномерно разпределение на туристическия поток по сезони в регион, в който има силно изявен летен туризъм, и ще насърчи културно-познавателния туризъм в страната.

Ръководителят на проекта Надежда Йорданова заяви, че след приключване на реставрациите и консервациите на двореца, той няма да бъде ползван като почивна станция нито от страна на Министерски съвет, нито от страна на туристите. Тя уточни, че това ще е туристическа атракция, но ще може да се провеждат конференции. По думите й, предвид ограничения бюджет няма да може да се постигне пълна възстановка на обзавеждането.

Юристът Десислава Гайтарова уточни, че в комплекса има и част, която е хотелска и е предназначена за почивка, но това е различен обект от културно-историческия, който бе представен на пресконференцията.

Архитектът Жеко Тилев посочи, че всички обекти от дворец "Евксиноград" и прилежащия му парк са получили статут на паметници на културата. Той обясни, че със строителството на двореца, са предвидени и изграждането на най-модерни инсталации.

"Орешарски марш" пристига пред "Евксиноград"

Очаква се днес следобяд протестиращите в похода "Орешарски марш" да пристигнат пред "Евксиноград". След близо двуседмичен преход, хорат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини