Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гордост: Египетски лешояд, отгледан на затворено, с поколение в дивата природа (СНИМКИ)

05 юли 2024, 11:44 часа • 1564 прочитания

През изминалата седмица екипът на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд, който е излюпен на затворено, във волиерите на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и освободен в рамките на програмата за рестокинг на вида у нас. Това е едва вторият подобен случай в Европа и е исторически успех за възстановяването на най-застрашеният от изчезване вид на Балканския полуостров.

Семейството

Още: Стартира кампанията "Нов живот на стара детска книжка" в Пловдив

Двойката се състои от Изи, женска освободена през 2020 г. и Лъки, див мъжки, маркиран с GPS предавател като младеж. Те сформираха двойка преди две години, но едва сега успяха да излюпят не едно, а цели две малки.

Изи е излюпена и отгледана в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани през 2019 г., а година по-късно е освободена в дивата природа на Източни Родопи от екипа на БДЗП. За последните 5 години тя пропътува хиляди километри между местата за зимуване в Африка и новият си дом в Източни Родопи. През изминалата есен Изи и Лъки мигрираха рамо до рамо чак до южна Турция, след което се разделиха, само за да се съберат отново тази година в гнездовата си територия. По всичко личи, че двамата са всеотдайни родители и грижливо отглеждат подрастващите малки в гнездото.

Гнездото. Снимка: БДЗП

Още: Месец на ТАЛАНТА с палитра от събития представя даровити деца и младежи в Бургас

Програмата

Програмата за подсилване на популацията на египетския лешояд в България стартира през 2018 г. и до момента 5 от освободените египетски лешояди са достигнали полова зрялост и са участвали в сформирането на двойки в дивата природа, но това е първото успешно размножаване. Сестрата на Изи – Зара също снесе яйца тази година и скоро ще бъде ясно дали и тя е успяла да излюпи малко. Програмата за рестокинг на египетския лешояд се изпълнява от БДЗП, Зелени Балкани, Зоопарк Прага и Европейската Асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Програмата за подсилване на популацията на египетския лешояд стартира в рамките на проект „Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/000874) финансиран по програма LIFE на ЕС и продължава дасе осъществява чрез проект „Зеленият пояс на Югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.

Спасиха прострелян в Ливан египетски лешояд, излюпен у нас (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес