Излагат част от находките, намерени при строежа на метрото, в Долни Богров

33681
Излагат част от находките, намерени при строежа на метрото, в Долни Богров
Снимка: Агенция КРОСС

В Долни Богров се строи парк, където ще се постави част от сграда, намерена при разкопките на метрото в центъра на София. Това стана ясно при посещението на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова в селото по повод инспекцията на дигата на река Лесновска, предаде „Фокус”.

„Тази сграда е от XVIII-XIX век и вероятно е било гостилница или търговска сграда. Тя беше разкрита при разкопките на „Ларгото” и бул. „Мария Луиза” при строителството на метрото и тъй като там идеята беше да разкрием Античния период, Ивайло Панев, кметът на район „Кремиковци” предложи да експонираме тази част от сграда тук, в това парково пространство. Получи се и съчетание с автентичния за това място мост от края на XIX век. В момента се ремонтират алеите, в близост има детска площадка. В парка се предвижда да има и сухо езеро, което да се почиства периодично, така че се получава един много приятен парк в село Долни Богров”, каза още кметът на Столична община.

Археолози откриха в Обзор най-стария казан за ракия в света

Инсталация за която се смята, че е най-древният казан за ракия в света е открит в Обзор, съобщи "Флагман". Разкритията за находката на...

„Инвестираме не само в центъра, ами и в крайните квартали, защото тук също живеят много хора, които също плащат данъците си. Но най-важно е, че успяхме да запазим културно-историческото наследство, дай Боже, да идват и туристи тук. Разходите за проекта са поети от районното кметство, не от Столична община. То успява да направи със собствени средства. Остава хората да го пазят, и особено тези, които идват на пазар в Долни Богров в неделя, защото това са нашите пари, които даваме”, допълни Фандъкова.

Ивайло Панев, кмет на район „Кремиковци”, каза: „Този парк е по проект по програма „Култура”. Финансирането му е около 36 хиляди лева, а това за околното пространство - 70 000 лв. от програмата за района. Около 70 000 лева са необходими, за да се довършат алеите в целия парк и да се сложи осветление. Мисля, че до края на 2014 г. ще бъде готово”. „Ще сложим указателна табела, за да е ясно, че тази сграда не е намерена тук, и да обясни от къде е, от кога е, какво е представлявала. Ще сложим табела и за моста, който датира от османско време и който е от тук. Ще има осветление, което да акцентира върху сградата и върху моста. Преди няколко дни насадихме тук 115 дръвчета и ще стане приятно място. Смятам, че дадохме добър пример как археологически ценности, макар и не твърде ценни от историческа гледна точка, както са римските например, могат да бъдат да бъдат излагани някъде в свободни пространства и запазвани за поколенията”, добави още кметът на район „Кремиковци”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини