Концерт за деца с музика от Моцарт и Бетовен

5742
Концерт за деца с музика от Моцарт и Бетовен
Снимка: НМУ "Л. Пипков"

„Европейски музикален фестивал“ - София представя детски концерт с музика на великите класици Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен. Събитието е планирано за 6 ноември от 11:00 часа в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Мултимедийният концерт „Моцарт и Бетовен“ ще представи двама от най-великите музикални гении на всички времена. Артистите от Националния музикален театър Катерина Тупарова и Румен Григоров ще влязат в ролята на водещи, за да разкажат за живота и музиката на двамата композитори. В това интересно и забавно приключение ще им помагат талантливи ученици от Националното музикално училище в София. В програмата са включени популярни шедьоври от различни жанрове, сред които серенадата „Малка нощна музика“, дует от операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, „Лунна соната“ и „Für Elise“ от Бетовен и др. Творбите се изпълняват от пианистите София Чернишкова и Стефан Симов от класа на Емилия Канева и певците Елена Кожушкова и Николай Велков с преподавател Росица Вълканова. Специално участие ще вземе струнен квартет в състав Ива Маринова - цигулка, Тодор Георгиев - цигулка, Мина Георгиева - виола и Лев Алеев - виолончело, от класа по камерна музика на Магдалена Далчева. Клавирен съпровод – Ася Дончева-Василенко. Сценарият на концерта, подготвен от Катерина Тупарова, с много хумор и добро настроение въвежда малките слушатели в епохата на великите творци и показва весели и тъжни моменти от техния жизнен път. Всяко дете в залата ще получи книжка с информация за композиторите.

Събитието „Моцарт и Бетовен“ трябваше да се състои на 6 март 2020 в зала „България“, но бе отложено, заради въведеното тогава извънредно положение. Предстоящото провеждане ще бъде съобразено със заповед РД-01-626 от 27.10.2020 на Министерството на здравеопазването и ще бъдат предприети необходимите предпазни мерки за публиката и артистите.

4 песни си поделиха първите награди на 8-ия Европейски песенен конкурс "Златни искри"

Песни от Сърбия, България и Армения се пребориха за първото място на 8-ия Европейски конкурс за детска песен „Златни искри“...

Двадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 година, а съорганизатор на фестивала е Министерството на културата. Концертът „Моцарт и Бетовен“ се реализира в партньорство с Националното музикално училище „Л. Пипков“ и Софийската филхармония и е посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

Концертите за деца вече са традиция в програмата на „Европейски музикален фестивал“ в София. Реализираните до момента проекти от 2017 до 2019 година донесоха много вълнуващи моменти и ценни знания за класическата музика на децата от столичните училища.

Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.

Продължава инициативата "Обучение чрез изкуство"

Инициативата “Обучение чрез изкуство” представя филм за писателя Георги Марков с въвеждаща лекция на д-р Георги Тенев, на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com