Милена Матева се завръща с изложба в България

5568
Милена Матева се завръща с изложба в България
Снимка: ASTRY Gallery

Точно преди три години, на 30 септември 2017, Милена Матева се завърна в България, за да открие първата си самостоятелна изложба. След двадесетгодишно отсъствие от артистичния ни живот всички я откривахме наново. Непозната за младото поколение и изненадваща за тези, които добре помнеха и обичаха нейните картини. Изложбата тогава беше събитие.

Тази есен Милена отново е тук чрез своето изкуство. Само че този път носталгичната нотка е още по-силна поради невъзможността за физическо присъствие на художника. И поради естеството на времето, в което са работени трите представени в изложбата серии- времето на Изолацията от 2020, разбира се.

„Всъщност аз първо рисувам картината и след това мисля защо съм я направила точно по този начин... Или по-скоро, когато рисувам, мисля на един език и след това я превеждам на друг. Много ми се иска крайният резултат да няма нужда от обяснения, още повече, когато става дума за изкуство.

Тази изложба включва последните ми работи, правени в периода на Изолацията. Оказа се неизбежно темите да са свързани с новата реалност.

Серията „Всеки ден е неделя“ е предизвикана от личния ми опит. Карантината в Испания беше много строга и всеки беше сам със себе си повече от нормалното. Изведнъж животът спря. Благодарение на технологиите, все пак бяхме в контакт с близките ни хора. В тези включвания ми се стори интересно, че почти винаги бяхме в легнало положение. Така че в тези картини полегналите жени са моите приятелки, аз самата, а и всички, които са имали тези моменти на почивка, меланхолия или просто усамотение.

Серията „Фасади“ донякъде също е повлияна от изтеклия период. По принцип фасадите на сградите винаги са ми били интересни. В последните месеци всеки беше свързан с дома си повече от друг път. Улиците бяха празни, но сградите станаха по-живи. Нощно време светеха повече, виждаха се хора по прозорците и терасите, което обикновено не се случва често. Тези картини могат да се свързват в различни композиции, хоризонтални или вертикални, така че всеки зрител може да участва в създаването на крайния резултат.

Каквото и да се случва, каквито и промени да стават, любимата ми тема през последните години не е забравена. В серията „Пейзажи“ сега природата е с още по-засилено усещане за отдалеченост. Може би по-точно заглавие на серията би могло да бъде „Далечни пейзажи“; в урбанистичния начин на живот природата е все по-далечна и все по-желана.“, споделя Милена Матева.

В новата си изложба, наречена на името на един от циклите в нея - „Всеки ден е неделя“, Милена показва около 20 произведения (акрил върху платно или дърво), разделени в три цикъла. Общото в тях е не само отрязъкът от време, в който са рисувани. Темата за особената чувствителност на градския човек, отдалечен от корените си, е засегната от различни ъгли. От дръзкото наблюдение на личността (Всеки ден е неделя), погледът преминава през средата на обитаване (Фасади) , за да достигне тотално физическо и духовно освобождаване (Пейзажи). Вкусът на възможната свобода, независимо къде и как, е осезаем.

Милена Матева е роденапрез1962 в Габрово. Завършва Училището за приложни изкуства в Трявна, а после и специалностживописвъвВеликотърновскияуниверситет “Св. св. Кирил и Методий“.

Избрани самостоятелни и групови участия в изложби:

Националната галерия представя 25 години и 5 теми по-късно - Ретроспектива на ИСИ

Вернисаж на 29 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Мариел...

2018 - Ферия FLECHA 2018 (Maдрид,Испания)

2017 - Самостоятелна изложба Галерия АСТРИ (София, България)

2016 - Колективна изложба Галерия Feedingart (Мадрид , Испания)

2016 - изложба Културен център Julio Cortazar (Maдрид, Испания)

2015 - Колективна изложба Културен център Gloria Fuertes (Мадрид,Испания)

"Трансформации"- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски

„Трансформации”- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски се представя от 25.09.2020 г. в И...

2010 - Колективна изложба Галерия Aspekt (Пловдив, България)

2003 - Самостоятелна изложба Галерия Мaes (Мадрид, Испания)

2002 - Колективни изложби Галерия American Prints (Maдрид,Малага,Барселона)

Самостоятелни изложби в България в периода 1981/1998: Галерия Макта ( София), Приз (София), Буларт (Варна ), Аруид (Русе), Галерия Етнографски музей Боженци, участия в национални изложби и пленери.

Повече от 20 години живее и работи в Испания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...