X
 
 

На смъртно легло донор спаси живота на трима души

14060 1
На смъртно легло донор спаси живота на трима души
Снимка: БГНЕС
Лекарските екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и Университетска болница "Лозенец" дадоха възможност за по-добър живот на трима наши сънародници след извършени трансплантации тази нощ. Това стана възможно благодарение на донор от Плевен, като за целта помощ е оказал д-р Георги Димитров от университетската болница в града.

Донор на спасените 3-ма пациенти стана 63-годишен мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на черепно-мозъчна травма. Въпреки трудния за семейството момент, неговите близки дават съгласие да бъдат спасени животите на непознати хора.

Мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на сърце и бъбреци

Мъж на 49 години от Велико Търново е станал донор на сърце и бъбреци, пише "24 Часа". Той е бил приет в петък, на 27.06.19 г. в реанима...

На двама мъже – на 41 и 61 години, са трансплантирани с бъбреци в УБ "Лозенец" от проф. Любомир Спасов и неговият екип. Във ВМА под ръководството на проф. Никола Владов беше трансплантиран черен дроб на 59-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване.

От началото на годината до днес в страната са реализирани 16 донорски ситуации, в резултат на което са трансплантирани и спасени 44 души, от тях 35-ма български и 9 европейски граждани.

Броят на българските граждани, включени в листата на чакащите, е 1152.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    ВМА нито е военна, нито медицинска, нито академия, както каза един генерал преди време. Сегашните управници подвиват опашки, надявайки се на безплатен абонамент за лечение на тях и дъртите им близки, а управникът на т.нар. академия прибира по 30-40000 лв. месечно бонуси и не допуска мнения, различни от неговото. Признаци на комплексираност и диктатура за съжаление!