Над 800 участници от цялата страна на маскарада "Старци в Турия" (Галерия)

7532
Над 800 участници от цялата страна на маскарада "Старци в Турия" (Галерия)

22 кукерски групи и над 800 участници. Това е равносметката от тазгодишното издание на Фестивала на маскарадните игри "Старци в Турия" в последната неделя на месец март, предаде репортер на Actualno.com.

Събитието се проведе в село Турия, община Павел баня. Това е и родното място на именития хуморист Димитър Чорбаджийски - Чудомир.

Празникът започна в 10.00 часа тази сутрин и през целия ден от фестивала кукерски групи представяха по регламент богатството на българските народни традиции.

Фестивалът се организира от община Павел баня и кметството на село Турия.

22 групи от кукери, старци и плашила дойдоха от населените места на общините Карлово, Тунджа, Казанлък и Павел баня.

Всички състави имаха по 15 минути за презентация на обредните действия, свързани с обичаите на Месни и Сирни Заговезни, началото на новата селскостопанска година за българина и пробуждането на природата след зимните месеци.

Компетентно жури с почетен председател акад. Крум Георгиев от "Общество за фолклор" оценяваше представянията на групите и разпредели наградния фонд на фестивала между гостуващите участници.

Фестивалът бе посетен от много жители и гости на селото, дошли от различни краища на страната, за да наблюдават това маскарадно зрелище.

По традиция домакините от Павел баня и село Турия закриха със своите маскарадни изпълнения фестивалната програма, а веднага след това се състоя и церемонията по награждаването.

"Старци в Турия" е част от културния календар на общината в рамките на "Чудомировите дни", които всяка година отбелязват рождението на хумориста Чудомир.

Още от снощи вечерта (26.03.2016 г.) спектакълът "Нашенци" и представянето на вечерната обредност, характерна а Сирни Заговезни, дадоха начало на празничните прояви в село Турия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора