Панаир на солта ще се проведе в Бургас

6191
Панаир на солта ще се проведе в Бургас
Снимка: iStock/Guliver

Тази година ПАНАИРЪТ НА СОЛТА ще бъде малко по-далеч от Атанасовско езеро, но малко по-близо до гражданите и гостите на Бургас. Екипът на LIFE проектa „Лагуната на живота“ се включва в новия бургаски фестивал LOCAL FEST в Морската градина, където в атмосфера на готина музика, артисти, вкусна храна и напитки, ще представи различните лица на солта от Атанасовско езеро.

На шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и типичните му характеристики.

На 7 август в 18.00 часа ще има кулинарна работилница, в която ще изследваме различните лица и вкусове на солта! Ателието е част от дейностите по проект #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.

Кино в двора на Гьоте-институт и през август

Откритото кино в двора на Гъоте-институт продължава своята програма и през август, като представя документални и игрални немски филми и...

Солта присъства на трапезата ни ежедневно и е част от почти всички ястия или хранителни продукти, които консумираме. Тя е жизненоважна за правилното функциониране на организма ни, но може да бъде и опасна, ако я приемаме в големи количества. В кулинарната работилница ще надникнем в добре познати, но и в неочаквани приложения на солта в кухнята. Ще разберем как с нейна помощ можем да съхраняваме успешно храната си и да ѝ предаваме интересни нюанси и вкусове.

Водещ на работилницата е Елина от Кулинарен клуб АМКО, чиято страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно.

В ателието „Солта“ ще приготвим солен карамел, божествени фурми с ядки, шоколад и солни кристали, сух домашен зеленчуков бульон, чеснова паста, босилеково песто и бърза туршия със сезонни зеленчуци. Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, така че запишете се за участие на https://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.

Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социални, икономически аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това. Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез инфо материали, интерактивни занимания и игри. Проектът се изпълнява от Фондация Биоселена и е съфинансиран от Европейския съюз.

Освен това на Панаира на солта ще има занимания за деца със сол, дегустация на различни видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия „Пастаряни“ (на 7 август) и красивият филм на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Средиземноморие“ (на 8 август).

Столичен куклен театър отново отваря врати за зрители

Класиката „Трите прасенца“ посреща малчуганите този уикенд В навечерието на най-хубавия детски празник 1-ви юни, магията в...

Ще бъде прохладно под дърветата и приятно в компанията на всички готини хора, които ще посетят фестивала. Мястото е Графична база "Тодор Атанасов" (до сърф клуба и „Двата лебеда“). Организатори са "Кардамон", съвместно с инициативата "БулевАРТ - мрежа на сетивата".

Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между Човека и Природата. Превърнато в началото на миналия век като промишлена зона за солодобив, днес Атанасовско езеро е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но висока екологична, социална и културна стойност. Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовско езеро като ценна природна територия.

Процесът на солодобив в Атанасовско езеро е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около 4 месеца и „бялата жътва“ или нейното събиране започва в началото на август.

За повече информация www.lagoon.biodiversity.bg

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com