Подаряват светлина на читателите в Националната библиотеката

13966
Подаряват светлина на читателите в Националната библиотеката

По повод 134-годишнината от създаването на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ стартира кампания под надслов „Подари светлина на Библиотеката. Повече светлина, повече читатели”. Тя е по инициатива на REALUX, които подаряват енергоспестяващи лампи за 2 от най-големите читални на Библиотеката.

Доброто осветление е сред най-важните условия читателите да се чувстват добре и да прекарват повече време в читалните.

Инициативата, която Actualno.com подкрепи, е повод да се заговори за важната роля на библиотеките в обществото и ценността на четенето.

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община, поздрави Библиотеката за годишнината й, и припомни, че „това е една от първите обществени институции, създадени в България веднага след Освобождението. Инициативата „Да дарим светлина на Библиотеката. Повече светлина, повече читатели” е добър повод да се припомни колко важни са книгите и четенето за нас като общество”, допълни той.

Проф. дфн Боряна Христова, директор на Националната библиотека: „Дарението на REALUX е изключително важно за нас в този момент, защото не само че даряват голямо количество осветителни тела, изработени по най-новите европейски стандарти, но преди всичко защото на празника на Националната библиотека и в навечерието на Коледа изразяват самия дух на предколедното време – да се дарява и то щедро.

Желанието им е инициативата да се превърне в традиция и да положи началото на дарителски програми за библиотеките и четенето. Ето защо ние, работещите в Националната библиотека, им даваме благодарствена грамота като знак за нашето огромно признание. Обществото ни има нужда от дарителство и добротворчество, има нужда от библиотеки, знания и информация“.

Акция „История на светло” в София разобличи изгорелите крушки

Около 100 обекта са инспектирани в рамките на акция „История на светло” в София. Това каза пред агенция „Фокус”...

„Дарителските програми за библиотеките са много популярни в Западна Европа и САЩ. Нашата инициатива е малка стъпка в тази посока, но с нея искаме да дадем пример и на останалите, защото Библиотеката е сред най-важните обществени институции. Дава ни достъп до огромен ресурс от знания и е едно от малкото места, където ние сме читатели, а не просто потребители на информация. Традиционното четене в Библиотеката е това, което развива човека интелектуално, професионално, емоционално, прави го толерантен и обществено активен”, коментира Симеон Белелиев, управител на REALUX.

От осветлението зависи не само комфортът на читателите, но и консумацията на енергия. С 50% ще се намали тя в 2-те читални. Най-добрата светлина за четене е т. нар. студена светлина (6400 келвина), която е най-близо до слънчевата. Така ще светят луминесцентните лампи, които ще се монтират в Библиотеката.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” е най-голямата и най-богата библиотека в България. Притежава над 8 милиона библиотечни документа. През 2011 г. посещенията в читалните са над 350 000 пъти, а над 20 000 са посещенията на културните събития. Влизанията в дигиталната библиотека са по 1300 през работни дни и до 3000 през празнични и почивни дни, като много от тях са от чужбина. Още към края на 2011 г. дигитализираните файлове достигат над 230 хил.– ръкописи, старопечатни книги, снимки, графични и картографски издания, български вестници и списания.

REALUX е българска марка за енергоспестяващо и LED осветление. На родния пазар е от 18 години, а от 4 години се предлага и на пазарите в Германия, Румъния, Украйна, и други страни. REALUX са единствените, които тестват в България всеки един свой продукт без изключение. Марката притежава т.нар. RoHS сертификат (съгласно директива на ЕС), който гарантира, че компонентите, от които е съставена лампата, не са опасни за човека и околната среда. Също така има сключен договор с фирма, която рециклира използваните лампи. Мисията на компанията, която стои зад марката REALUX, е да налага все по-енергийно ефективни и щадящи природата продукти, както и да запознае потребителите с тях, чрез широка информационна кампания.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини