"Походът на книгите" на АБК набира скорост в цялата страна

2610
"Походът на книгите" на АБК набира скорост в цялата страна
Снимка: АБК

Любими детски книги четоха през първата седмица на „Походът на книгите“ известни личности в рамките на кампанията на Асоциация „Българска книга“ (АБК), целяща насърчаване на грамотността и четенето. Мая Новоселска беше специален гост в детските градини „Братя Мормареви“ и „Акад. Пенчо Райков“ в София, където по неповторим начин запозна децата с творчеството на Доналд Бисет. Гери Турийска беше в СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и в 165-а детска градина „Латинка“, Искрата чете на децата в 88 СОУ „Димитър Попниколов“, а Вяра Атова - в 73 СУ „Владислав Граматик“. Луиза Григорова си призна пред децата от СУ „Свети Седмочисленици“, че една от любимите й книги е „Хари Потър и философският камък“, част от която им прочете с удоволствие.

Тази седмица в класни стаи, училищни библиотеки и детски градини са: Александър Иванов - даскал Алекс, Силвия Лулчева, Петя Кокудева, Петя Дикова и др. А след Великден, по традиция, патронът на каузата - вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне с ученици в София, за да запали любовта към книгите у тях. Ще се включват още над 50 журналисти от БНТ, БНР, „Евронюз България“ и бТВ, сред които Златимир Йочев, Александър Кадиев, Лиляна Боянова и др. Книжки ще четат още: Прея, Ангелина Грозева, Венцислава Асенова, Джина Панчева, Мария Силвестър, Георги Блажев, Китодар Тодоров, Поли Генова, Борис Бъндев и Дари Борисова, Катя Антонова, Радина Думанян, Павел и Венци Венц, Силвия Петкова и много други. Към каузата се присъединяват и кметове в цялата страна, за да пренесат магията на детската книга и в най-отдалеченото кътче на страната.

Дванадесетото издание на „Походът на книгите“ е част от стратегията на Асоциация „Българска книга“ #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято задача е да информира обществеността за ефекта от четенето при децата, да стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата. Кампанията се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), издателства и книжарници в цялата страна. Събитието традиционно е част от Календара на културните събития на Столична община.

В рамките на кампанията в библиотеките и партньорите в цялата страна провеждат още няколко инициативи.

В „Маратон на четенето“ на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) тази година се включват 63 библиотеки от 19 области в страната. Инициативата ще продължи до 23 април и тази година по традиция отново включва четения, срещи с писатели, премиери на книги, драматизации, конкурси, изложби и др. Целта на проявата е да се утвърдят библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда.

„Априлско състезание по четене с разбиране“ (за деца от 1-ви до 7-ми клас и от детските градини) на „Книговище“ е друга инициатива, в която децата трябва да четат, но и да покажат, че разбират добре това, което са прочели - чрез въпросниците в образователната платформа, която съдържа над 4000 игри по детски приказки, енциклопедии, романи, читанки, както и новини на разбираем детски език. Решаването на въпросници е доказан метод за трениране на паметта, на критично мислене, за фокусирано и по-задълбочено четене. По време на състезанието децата прочитат много повече книги, разкази, дори текстовете от различни читанки, както и статиите на детската медия „Вижте.бг”. Състезанието се провежда до 23:59 часа на 30 април. В този период системата на „Книговище” ще е отворена и напълно безплатна за децата, дори ако нямат абонамент. Резултатите и класацията ще могат да се следят в реално време на специална страница в платформата, достъпна за всеки.

Паралелно с това тече и гласуване за любими книги за наградата „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“. Децата между 3 и 16 г. могат да гласуват за любимата си новопубликувана книга. Целта е да се насърчи четенето и да се повиши функционалната грамотност на подрастващите. За първи път през 2023 г. инициативата включва дълъг и кратък списък. Тази година бяха номинирани 166 книги от 52 български издателства, от които бяха избрани по 10 книги в художествените категории и 25 в категория „Нещотърсачи“. В краткия списък има 81 заглавия, от които 21 са от български автори.

„Походът на книгите“ продължава до 23 април - Световният ден на книгата и авторското право, когато Асоциация „Българска книга“ ще награди тазгодишните носители на званието „Рицар на книгата“.

Събраха над 1000 книги за българите в Украйна само за два дни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини