Рекорд: Ученик от Асеновград без нито едно отсъствие за четири години

20329
Рекорд: Ученик от Асеновград без нито едно отсъствие за четири години

Своеобразен ученически рекорд постави 20-годишно момче от Асеновград. Филип Камишев няма нито едно отсъствие – извинено или неизвинено – за периода на 4-годишното си обучение в средното образование. Младият мъж казва, че е постигнал това неволно.

„Всъщност и за мен беше изненада. При завършването си установих, че съзнателното ми желание за придобиване на нови знания доведе до несъзнателно постигнатия успех.“, споделя пред Actualno.com Филип. С желанието си за получаване на нови знания, 20-годишният асеновградчанин е „Добрият пример“ за българските ученици. Така го наричат част от приятелите му. Той разказа, че наред с обучението си, в съзнанието на момчето са запечатани спомени от незабравими емоции с учители и съученици. Филип Камишев обясни, че не му се е налагало да отсъства от час нито веднъж за четирите години от обучението в средно образование, тъй като не е боледувал често. Той не е предполагал, че своеобразният му рекорд ще стане публично достояние.

Ще търсят пари от бизнеса в Асеновград за ремонт на стадиона

Освен Народно читалище „Родолюбие“, стадион „Шипка“ в Асеновград също е в трагично състояние. За занемарения ви...

С вълнение разказа и изненадата си от факта, че името му е вписано на първото място в ръчно изработената от учителите в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“-Асеновград ‘’Книга на рекордите на випуск 2014’’. Идеята е тя да бъде запълнена с рекордни постижения на ученици от асеновградското школо и да се пази като спомен за учебното заведение и бъдещите випуски. Освен Филип, неговите съученици също останали изненадани и недоумявали как е възможно да се завършат четири години средно образование без нито едно отсъствие. А за родителите на момчето това постижение е един от поводите за гордост.

„Добрият пример“ разказва, че винаги е учил с интерес. Привличало го е непознатото. Единствено вътрешната мотивация е тази, която го е подтиквала да развива и обогатява своите знания и умения.

„Стремежът към запознаване с новото отключваше в мен непрестанния порив към необятното. Това не се изразява само в отличния ми успех. Стимулът ми се повишаваше и с похвалите от моите учители. Те ми казваха, че в цялата си учителска практика не са срещали такъв ученик. И в мен са открили не само човека с възможностите, но и индивидуалната личност.“, обяснява емоционално Филип. След като завършил средното си образование и постигнал този своеобразен по рода си рекорд, асеновградчанинът решил да кандидатства за местенце в „Книгата за рекорди на Гинес“.

Идеята за това се родила случайно от разговори с приятели. Те го подтикнали и подкрепили в начинанието му. До момента, обаче, тя остава неосъществена. Филип не успял да намери подходящото място в официалния сайт на Световни рекорди на Гинес. Причината - в секцията, в която попада неговият рекорд - ‘’Училища и университети’’ - липсва подходяща категория, а именно: ‘’Без отсъствия за целия период на обучение от средното образование’’. Въпреки това, момчето казва, че за него е много по-важно вътрешното му удовлетворение от постигнатото, а не афиширането на рекорда. За съвременните български ученици Филип коментира, че голям процент от днешното поколение е назаинтересовано от своето бъдеще. Но 20-годишният младеж вярва, че има и ученици, които са мислещи и отстояват своята позиция.

Общински служители вече ще говорят и жестомимичен език

Езикът на хората с увреден слух ще учат 15 служители от социални институции в Асеновград. В обучението ще се включат представители на...

„Бих посъветвал младите да учат, защото именно знанието е най-ценното в живота!“, допълва рекордьорът. Що се отнася до образованието в чужбина – никога не е искал да продължи следването си извън пределите на страната ни. Сега той е студент в Биологическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ в специалност „Биология и английски език“. Нямаше как в разговора ни с Филип да пропунем и темата за образователната система в България. Според него, моделът, който е заложен в училищата с така наречените ’’делегирани бюджети’’ на принципа на ‘’парите следват ученика’’, е една от многото порочни практики. Затова тя трябва да бъде променена, защото така се обезсмисля целият учебен процес. Асеновградчанинът смята, че заради тази система учителят е длъжен да търпи учениците, които видимо показват чрез действията си неуважение и според които присъствието в часовете е губене на време. Това трябва да претърпи промяна и да се възвърне уважението към преподавателите. Филип разказва, че и в университета положението не е никак ‘’розово’’.

Освен моделът за парите, по думите му, във висшите учебни заведения присъства и безразборното и хаотично приемане на студенти, които продължават своето образование, само за да кажат, че учат или да си запълват времето. А това - като оправдание, за да не работят. Така на практика се получават много кадри, но голяма част от тях - некомпетентни и неквалифицирани, от които работодателите нямат нужда, смята младежът. И допълва, че за съжаление, броят на тези ‘’псевдо’’студенти е много по-голям от качествените кадри. Рекордьорът не пропусна и факта, че в съвременния свят технологиите и интерактивните методи се харесват на учениците в училище. Той подчертава, че те трябва да бъдат ползвани по начин, чрез който учителят да впечатли учениците с модерен интерактивен вариант. Главния стимул в училищата, според Филип, са стипендиите. Той казва, че малкият им размер не удовлетворява повечето ученици. Поради това, някои губят интерес да учат. Трябва да се работи за повишаване на стипендиите от различен тип (успех, доходи и други) и въпреки всичко би следвало да се запази отношението към ученето и придобиването на нови знания. Но не е добре да се допуска парите да се превърнат в основен фактор за обучение. Те трябва да са средство за мотивация и за постигане на още по-добри резултати в учебната дейност. Защото всяка личност, която уважава и цени себе си, трябва да бъде образована, посочи 20-годишният младеж. „Искам да кажа на всички ученици и нека те осъзнаят, че не оценката в училище е водеща, а знанията, благодарение на които са я заслужили.“, каза в заключение пред Actualno.com рекордьорът Филип Камишев от Асеновград.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Двама румънци получиха втори шанс за живот след донорска ситуация у нас

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини