Сложна процедура спести рискова операция на двама пациенти с усложнения от смяна на сърдечна клапа

3314
Сложна процедура спести рискова операция на двама пациенти с усложнения от смяна на сърдечна клапа
Снимка: Национална кардиологична болница

Екип от Националната кардиологична болница извърши сложна и рядко правена у нас интервенционална процедура. Тя е била направена на двама пациенти, които са развили усложнение след операция за смяна на митралната клапа, и се нарича транскатетърно затваряне на паравалвуларен лийк (от набора методи на инвазивната кардиология).

Паравалвуларният лийк, известен още и като парапротезна регургитация, е сериозно усложнение, което може да се появи след хирургична смяна на митралната клапа или след транскатетърна имплантация на аортна клапа (TAVI). „Представлява механичен дефект, при който между изкуствената клапа и сърдечната тъкан се появява отвор, дупка. В резултат се получава връщане на кръв от лявата камера към лявото предсърдие, което не е нормално и трябва да бъде преустановено“, обясни д-р Александър Александров, началник на Отделението по инвазивна кардиология в болницата.

Честотата на това усложнение след хирургично клапно протезиране на митралната клапа варира между 7 и 17%. Ако не се затвори дефектът, се стига до сърдечна недостатъчност. Големите паравалвуларни лийкове носят и други сериозни рискове за пациента като хемолитична анемия и ендокардит. Златният стандарт в лечението е нова операция и смяна на клапата. Повторната операция обаче е свързана с относително висок риск за живота на пациента, а дългосрочните оперативни резултати остават незадоволителни.

Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница няма да затваря врати

Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница е уникална клиника, която работи изключително добре, и тя няма ...

Решение дава транскатетърнотото затваряне на паравалвурарния лийк - по-малко инвазивна, по-безопасна и ефективна алтернатива на реоперацията. Извършва се под обща анестезия, с венозен достъп от феморалната вена. За затварянето на дефекта се използват високотехнологични устройства, изплетени от нитинолови нишки (метална сплав от никел и титан с две уникални свойства – памет на формата и свръхеластичност). Специфично за тази процедура е, че се провежда под рентгенов и 3D ехографски контрол.

„Интервенциите са реализирани благодарение на ентусиазма и професионализма на лекари от НКБ от различни специалности: инвазивни кардиолози, кардиолози, детски кардиолози, електрофизиолози, анестезиолози и специалисти по образна диагностика. Специално внимание заслужава работата на ехографистите, които навигират процедурата чрез триизмерна ехокардиография в реално време“, обясни д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детска кардиология в НКБ.

Двамата пациенти са мъже, на които са поставени механични митрални клапи преди време в болницата. При стандартното последяване на състоянието им било установено, че са развили усложнението паравалвуларен лийк. И при двамата имало по един отвор между клапата и сърдечната тъкан, които били отстранени успешно чрез инвазивни процедури в края на юни. Пациентите са изписани в много добро състояние. При този метод престоят в болница е кратък, а възстановяването на пациента - много бързо. Интервенционалната процедура е и значително по-евтина от операцията.

ОЩЕ: Да помогнем на един от най-добрите млади биолози в света Петър Жотев да плати обучението си в Кеймбридж

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини