Стартират нови благотворителни инициативи за възстановяване на Драгоманското блато

2466
Стартират нови благотворителни инициативи за възстановяване на Драгоманското блато
Снимка: ПР

Поредица от мини събития стават част от фондонабирателната кампания за възстановяване на живописното Драгоманско блато, което стана жертва на унищожителен пожар през януари 2020.

Преди няколко месеца деветото издание на едно от най-популярните родни състезания за планинско бягане и колоездене "Байк и рън за Чепън", провеждащо се в региона, застана изцяло зад каузата за възстановяване на природната забележителност в подножието на Чепън планина. Събитието, което трябваше да се проведе през април, отложи провеждането си за 17 октомври поради епидемиологичните мерки.

На 5 юли организаторите на състезанието и група ентусиасти проведоха опознавателно бягане "Чепън Скай отблизо и на място" с цел популяризиране на каузата и тестване на новото бегаческо трасе на състезанието с дистанция 30 км. На 13 септември пък предстои пешеходно изкачване на връх Петровски кръст – най-високата точка на Чепън планина край Драгоман.

26 септември ще е с фокус върху колоездачите – ще се проведе опознавателно преминаване с велосипед 23 км трасе на Байк и Рън за Чепън. Малко преди същинското състезание, 17 октомври, ще се случи и доброволческа акция в покрайнините на Драгоманското блато. Точната дата и активности тепърва се фиксират – всеки желаещ да се включи може да следи подробностите на chepan.stenata.com или Facebook страницата на състезанието.

Пет лева от всяка стартова такса за състезанието "Байк и Рън за Чепън – Адреналин с Кауза" ще бъдат дарени за възстановяване на моста, отвеждащ към вишката за наблюдение на птичето богатство!

Под надслов "Адреналин с кауза" организаторите се обединиха около идеята за възстановяване на част от инфраструктурата на Драгоманското блато – едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България. Целта е да бъдат събрани средства за най-неотложните дейности в рамките на по-голямата кампания на Сдружение за дива природа "Балкани" за възстановяване на щетите от пожара.

Защо Драгоманското блато?

Драгоманското блато е единственото карстово блато в България и е най-голямата естествена влажна зона и находище на гнездящи водолюбиви птици в близост до София. Заедно с Чепън планина, то е определено за представително местообитание от европейско значение за опазване на биологичното разнообразие. Включено е в списъка на орнитологично важните места, като част от комплекса "Влажни ливади – Раяновци", а също и в европейската система от защитени територии NATURA 2000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини