Търсят любимите български автори и книги сред учениците в Пловдив

1430
Търсят любимите български автори и книги сред учениците в Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Да разбере кои са най-четените книги сред учениците си постави за цел кампания в Пловдив. Инициативата се провежда за втора поредна година и е по повод 1 ноември – Денят на народните будители.

Във всяко едно училище има поставена кутия, в която учениците пускат своето предпочитание за най-вълнуващата книга. Инициативата, организирана от Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, цели да насочи вниманието на учениците към съвременните български произведения. Кампанията ще продължи до 25 октомври, а на 5 ноември ще бъдат наградени и избраните с томбола ученици, които ще получат книга.

Специална кампания търси книги за изгоряло читалище

Специална кампания за набиране на книги организира инициативата "Да спасим книга", чийто автор е Кирил Балдев. Новата кампания е в пом...

"Целта е да разберем какво четат пловдивските деца, да добием информация какво ги интересува, както и да се насочи вниманието им към българската литература", заяви Таня Пилева от Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.

Едни от най-активните ученици в кампанията са тези от Езикова гимназия "Иван Вазов". Там, както и миналата година, кутията бързо беше запълнена с имена на любими автори и произведения. Самите преподаватели в елитното училище не крият задоволството си от интереса на децата към четеното.

По думите на учителя по български език и литература Силвия Димитрова преди години децата не са можели да кажат дори едно име на съвременен български автор. Сега обаче, това не е така, като много от учениците дори вече са имали шанса да се запознаят лично с български писатели. В училищната библиотека сред чуждестранните автори най-често се търсят произведения на традиционно интересни за подрастващите писатели като Стивън Кинг, Джон Толкин и Джордж Мартин.

 

Две нови пространства за изкуство отварят врати в София

В края на септември и началото на октомври дейността си ще започнат две пространства, вдъхновени и посветени на литературата и кино изк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com