Димитровградчани ще дават предложения и оценяват работата на местната администрация в реално време

1496
Димитровградчани ще дават предложения и оценяват работата на местната администрация в реално време
Снимка: Община Димитровград

От днес жителите на община Димитровград ще могат да оценяват работата на местната администрация, да дават предложения и споделят проблеми, с помощта на дигитален инструмент, разработен от платформата “Холър лайв”. Това стана ясно по време на пресконференция, на която присъстваха кметът на община Димитровград Иво Димов, социологът и управител на “Маркет Линкс” Добромир Живков и Радослав Райков – основател на платформата “Холър лайв”.

Димитровград е първата община в България, която дава възможност на своите граждани да споделят тяхната оценка за предлаганите административни услуги в реално време. По този начин продължаваме своята политика да бъдем по-близо димитровградчани и да сме наясно с техните проблеми.” – това каза при представянето на платформата кметът Иво Димов. По думите му подобна платформа е много ценна, защото обхваща 200 точки на комуникация. Гражданите ще могат да дават своите мнения по различни общински теми, сред които здравеопазване, градска среда, административно обслужване, детски градини и др. “Включени са и осем от най-големите населени места в общината.” – допълни още кметът на Димитровград.

Докато в парламента няма кворум, в Столична община си вдигнаха заплатите

Докато в парламента текат бурни страсти и най-големите партии се боричкат за по-добра позиция за предстоящите предсрочни парламентарни ...

Платформата отговоря на две много важни потребности на гражданите. Първата е те да комуникират по възможно най-естествен начин с общината, когато срещнат някакъв проблем или да споделят своето удовлетворение от работата на общинската администрация.” – подчерта управителят на “Маркет Линкс” Добромир Живков. По думите му през последните години се наблюдава тенденция на събуждане на гражданското общество. Гражданите стават все по-активен участник в процеса на вземане на решение на местно или на централно ниво. “В този смисъл комуникацията между местната власт и гражданите трябва да бъде улеснена и обратната връзка да се получава в реално време. Тя ще бъде представена в обобщен формат и структуриран вид, което от своя страна ще улесни общинската администрация при нейната работа.” – категоричен беше Живков. Той определи платформата на “Холър Лайв” стъпка напред към дигитализацията, която представлява още една форма за гражданско участие във вземането на управленски решения в община Димитровград.

Създателят на платформата и изпълнителен директор на „Холър лайв” Радослав Райков демонстрира как функционира системата. „Чрез QR кодове или линк гражданите ще могат да сигнализират за проблеми или да изказват мнения директно към местната власт. Процесът е максимално улеснен и отнема само няколко секунди, просто отваряйки интернет връзка през своя смартфон, таблет или компютър. Чрез платформата гражданите ще могат да изразяват мнения и да подават сигнали директно към местната власт, с цел да се подобри работата и функционирането на дейностите на общината.”, обясни Райков.

Проектът е иновативен продукт за страната и публичния сектор, като община Димитровград е първата в България, в която платформата ще бъде достъпна за гражданите. С подобна система в момента работят европейски градове като Лисабон, Виена, Мюнхен и Амстердам.

Междувременно стана ясно, че в МБАЛ “Св. Екатерина” вече функционира тази информационна платформа. „Въвеждането на тази система има за цел да се подобри качеството на здравната услуга в работата на общинската болница, като се индикират проблемите и се подобри решаването им. Плакати и стикери има в чакалните на всички отделения, на регистратурата, на входа – навсякъде където пациентите и техните роднини да могат да ги ползват удобно”, сподели управителят на болницата д-р Алдин Карагьозов.

Как функционира платформата?

За пръв път у нас: Онлайн-платформа свързва гражданите с община Димитровград

Димитровград е първата община в страната с внедрена и скоро пусната в действие онлайн-платформа за обратна връзка с гражданите. С това ...

Гражданите ще могат да ползват платформата през банер на сайта на общината –  https://www.dimitrovgrad.bg/bg/otsenka-na-obshtinski-uslugi

или през директна връзка към следния адрес:

chuite.me/dimitrovgrad

В платформата може да се влезе и през QR-кодове, които могат да се видят навсякъде из Димитровград поставени на плакати, стикери и табели. 

Кметът на Димитровград: Всички 265 български общини имат нужда от държавна финансова подкрепа

Стотици общини в страната изпитват сериозни затруднения с плащането на сметките за ток заради по-високите цени на електроенергията. Зат...

Маркет Линкс е независима агенция за социални и маркетингови проучвания и консултации, вече 20 години сред лидерите на пазара. Агенцията е изградила дългогодишни партньорства със своите клиенти в страната и чужбина, основаващи се на високия стандарт, които прилага в  събирането на данни и осъществяването на контрол на всички нива на получаване и обработка на информацията. В експертния екип на агенцията работят опитни изследователи, модератори, аналитици, специалисти по обработка на данните и консултанти.

Компанията Hooler live е създадена 2017 в Амстердам с холандска инвестиция и изцяло български екип. Софтоера е изцяло собствена разработка и е ползван в Амстердам, Виена, Мюнхен. Отличаван на най-голямото събитие за иновации „Вива тех „Париж. Стратегически партньор на Маркет линкс. В България община Димитровград е първата община, която се въвежда платформата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com