Димитровградско село се спасило от наводнение с невероятен късмет

28660
Димитровградско село се спасило от наводнение с невероятен късмет
Снимка: БГНЕС

Наводненията, които през това лято удариха България, се превърнаха в едни от най-страшните природни бедствия, засягали някога страната ни. Съдбата обаче е помогнала на малкото димитровградско село Станско да не даде свидни жертви.

Какво се е случило - кметът на селото Фильо Стоев е тръгнал по-рано на лов в деня, когато е станало наводнението в селото. Стоев предвидил да стане в 6:30 сутринта, но се събудил в 5:30 часа. И така успял навреме да види идващата вода, за да предупреди съселяните си, информира bTV.

Държавата още няма официалните документи, за да помогне на Мизия

Хаосът след големите наводнения в България през това лято продължава. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Йордан Б...

"Първата ми работа беше да тръгна към големия язовир. Не мога да стигна до него, но се вижда бяла ивица. Връщам се в джипа, взимам бинокъла, обръщам се на ляво - цялото дере и то пълно с вода. Обадих се на Бедствия и аварии, на пожарната, на полицията, на енергоразпределителното дружество. Мислех дали с камбана, дали със сирена да известя, но по-бързо щеше да къща по къща. Така тръгнах да казвам на хората. В този момент арендаторът ми се обади, че състоянието на язовира е лошо", разказа Фильо Стоев, който смята, че наводнението не е плод на човешка грешка, а на дъждовете. "Според мен това е от дъждовете, не е от човешка грешка", заяви Стоев.

"Къща по къща и в последната къща - не можех да вляза. Успях да ги предупредя всички. Във въображението ми остана кои са болните и не могат да излязат. Три момчета - Краси, Койчо и Антон - почнаха да вадят с въжета пострадалите. С помощта на пожарната и трите момчета натовариха болните. В онзи момент не мислех къде да евакуирам хората. Обаждах се: "Взимайте документи и излизайте". Животните не са толкова важни. Хората ме слушаха", разказа Стоев.

"Тези, които не могат да излязат, ми бяха в ума. Всеки един би постъпил така, всеки трябва да помага на другите, казвам го като човек, не като кмет. Не може да говорим за герой, за мен е едно облекчение, че съм свършил това нещо. В момента хората са поуспокоени, благодарение на доброволци, на общинския кмет и на партийни организации успяхме да помогнем. За пръв път виждам обикновени партии да помагат", заяви Стоев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com