Ето кога отваря пазарът в Димитровград

20380
Ето кога отваря пазарът в Димитровград
Снимка: община Димитровград

Димитровградският пазар ще отвори от тази неделя, това съобщи днес кметът на община Димитровград Иво Димов на пресконференция с представителите от Общинския кризисен щаб д-р Силвия Янева, експерт в РЗИ - Хасково и д-р Валентин Палашев, зам.управител на МБАЛ "Св.Екатерина", както и председателя на ПК "Търговия, общински пазари и тържища" Сашо Спасов.

"За нас е от първостепенно значение опазване здравето на гражданите независимо от значителните загуби, които общината понася от това, че не работи пазара. Отговорността за живота и здравето на хората е наша. В понеделник направихме общо заседание на Общинския щаб и ресорната комисия по пазари и тържища към Общинския съвет и мненията бяха разнопосочни с аргументи за и против във двете посоки. Пазара ще заработи поетапно, като тази седмица ще отвори само в неделя, и ако всичко е наред с епидимиологичната обстановка в страната и в общината от следващата седмица пазара ще работи от петък. Разбирам търговците на пазара, които не са работили от 2.5 месеца, но от другата страна са и притестненията на хората в града. Пазара е специфичен и не може да бъде сравняван и да се прави аналог с МОЛ-ве и други тържища. Въвеждаме обаче строги мерки за търговците и ползвателите на обектите и препоръчваме на гражданите спазване на противоепидимиологичните предписания, за да може да се опази средата в общината каквато е до момента - без заразени", каза кметът на общината Иво Димов.

Експертът от РЗИ- Хасково и член на Общинския кризисен щаб д-р Силвия Янева допълни, че като цяло отпадат голяма част от противоепидимиологичните мерки в страната и гражданите все повече показват, че започват да се грижат за безопасността си - носят маски, вече не се ръкостискаме. Трябва да се научим да живеем с вируса. Страхът не е добър съветник. По отношение на пазара ще следим обстановката, каза експертът.

Постояната комисия към местният парламент е категорична, че пазарът трябва да заработи. Считаме мнението на медиците за обосновано, но сме единодушни, че Пазара трябва да заработи, изрази мнението на комисията нейният председател Сашо Спасов.

Д-р Палашев сподели опасенията си и тези на колегите си, че отварянето на Пазара ще доведе хора от цялата страна, което ще създаде предпоставки за разпространине на заразата и прикани търговците и посетителите да спазват предписанията за безопасност.

Неделният пазар ще заработи от 7.00ч. до 14.00ч. на 24.05.2020г., тази неделя като в същото време няма да работи Автомобилният пазар. Мярката се прилага, за да се намали потока от хора, които посещават и двата пазара.

Иво Димов: Димитровград може да се гордее със своите граждани, които показаха висок морал и ценности

В своя позиция, изпратена до медиите, кметът на Димитровград Иво Димов съобщава, че през тази година не може да номинира и персонализир...

Работата на Неделният пазар ще се разрешава при спазване на противоепидемичните мерки от търговци, собственици и продавачи на обекти на територията на пазара. Задължително за търговците е да са със защитни маски за лице или защитен шлем, да извършват дезинфекция на обектите си и да поставят на видни места дезинфектанти, да следят и да предотвратяват струпване на хора пред и в обектите си.

За търговците, собственици и ползватели на заведенията за бързо обслужване, на питейни заведения и други подобни на територията на Неделен пазар се допуска посещение на търговски площи на открито при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, като разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 м между тях и не повече от четири лица на една маса или едно семейство, обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице или защитен шлем, като е препоръчително и носенето на ръкавици. Трябва да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител, а тоалетните на всеки час. В заведенията на пазара трябва д а се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.

На посетителите на пазара се препоръчва да носят лични предпазни средства (маска, шал, шлем и др.), да спазват официалната дистанция от 1,5м., да не предизвикват струпвания пред и в обектите на територията на Неделен пазар.

Два пъти дневно ще бъде извършвана дезинфекция на Пазара преди отварянето му и след края на работното време. Обществените тоалетни ще бъдат дезинфекцирани на всеки час.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com