Кметът на Ивайловград: Гордост и предизвикателство за нас е разкриването на забравен от античността град до село Хухла

6644
Кметът на Ивайловград: Гордост и предизвикателство за нас е разкриването на забравен от античността град до село Хухла
Снимка: община Ивайловград

Огромен мраморен блок от 3-ти век с изобразен медальон откриха археолози при разкопките на крепостта в местността „Балък дере“ в землището на ивайловградското село Хухла. Редовните археологически проучвания от екипа на Ивайло Кънев - главен уредник в Националния исторически музей в София, се извършват от 2007-ма година. Те се финансират от Министерството на културата, с подкрепата на община Ивайловград.

Копаейки в нов непроучен квадрат, археолозите разкриха това лято жилище от 13-ти век. При неговото изграждане мраморният блок от 3-ти век е бил използван като укрепващ елемент.  

 

 

Тезата на Кънев, която се потвърждава от все повече доказателства, е, че крепостта в местността „Балък дере“ не е стражева, както са смятали първоначално, а мястото може да се окаже богат късноантичен административен център. Крепостите обикновено се строят на недостъпни места и имат кули, за разлика от селищата, които са в ниското и до водоем за питейна вода, с воден и сухопътен път.

Според археолозите, площадът е бил изграден през 5-6 век. Майсторите са използвали мраморни плочи от светилището от 2-3 век, доставени специално за неговото построяване, тъй като в района на „Балък дере“ такъв мрамор няма. Използвали са ги, както и всичко останало от светилището, като готов строителен материал за изграждане на сградите векове по-късно.

Именно откритата група от сгради през сезон 2020 с културен пласт около 2.30 метра изисква много сериозен финансов ресурс, за да продължат пълноценно изследванията и да разкрият блясъка на този забравен град, посочва Кънев.

 

 

Потърсихме кмета на община Ивайловград Диана Овчарова, за да разкаже какво предстои за общината след това разкритие. Попитахме я също така за проектите, които са в процес на изпълнение и за щетите от пожара в село Свирачи, потушен преди два дни.

Г-жо Овчарова, в землището на село Хухла е разкрит късноантичен град, определен от главния уредник в НИМ Ивайло Кънев – „забравен град“. За вас, като съфинансираща институция, това очаквано ли беше?

Очаквано беше разкриването му след разкопките, които бяха провеждани миналата година на това място. Аз лично съм удовлетворена от това, което е постигнато и открито. Община Ивайловград за поредна година съфинансира тези разкопки, както и другите, които са край Лютица. Вярвам, че следващото археологическо лято ще ни изненада с още по-добри резултати и интересни открития.

Как общината го приема – като гордост или предизвикателство?

Като гордост на 100%, но и като предизвикателство пред всички нас във връзка с това, което трябва да направим, след като всичко бъде разкрито. Очакванията са ни да можем да го представим подобаващо пред жителите и гостите на града ни. Така, че едновременно с усещането за гордост, е и предизвикателство. Не на случайно място се изграждат такива центрове и това е една прекрасна за нас новина.

В началото се е предполагало, че е крепост, а после се оказва, че е град?

Интересно е археологът да ви разведе из обекта, за да ви покаже улиците, площадното пространство, да видите канализацията как е изграждана. Мястото, където се намира самият обект, е приказно. Природа и археология са в невероятно съчетание. Намира се на около 5 км от Ивайловград. Тоест, на отстояние колкото е и Антична вила "Армира". Засега достъпът до самия обект е много труден. Там ще се наложи инвестиция на доста средства, за да се пригоди за посещения, но не е невъзможно. Предстоят от наша страна действия в следващите години за социализирането му.

Като площ колко е?

Няма да съм точна на 100%, но е около 30 декара площта на този град.  

Даден е вече старт на проекта за създаване на зони за туризъм и отдих в село Ламбух, какви реални резултати целите с него?

По-добро оползотворяване на природното, културно и историческо наследство. Засилване на туристическия поток в региона. Увеличаването му и в двете общини - Ивайловград и Кешан, Турция. Специфичната цел на тази програма е повишаване на туристическата привлекателност, каквато носи язовирът със себе си, за да представим природните забележителности на общината ни. Стойността на проекта е около 490 хиляди евро. Съфинансирането е от Европейския фонд за регионално развитие. Наш партньор е община Кешан, Турция. Планираме изграждането на две еко пътеки. Едната е от църквата "Св. Петър и Павел" до местността Аязмото, с обща дължина 775 метра. И пътека до язовир "Ивайловград", която е около 300 метра дълга. Предвиждме изграждане на информационен център, рампи за достъп на хора с увреждания, зона за наблюдение и почивка, детски площадки, фотоволтаично осветление и приключенски парк в партньорската община Кешан. С проект по програма България-Гърция, който също стартира в следващите седмици, ние ще правим приключенски парк в територията на местността "Пещерата" край Ивайловград.

"Пещерата" и "Дупката" една и съща местност ли е?

Да.

Но тъй като пък тя е защитена местност, какви са ви възможностите за интервенция?

Предвиждаме една наблюдателна площадка, която ще е място за среща на таланти, кътове за отдих, барбекю за свободното време, въжени мостове в клоните на дърветата, къщички в клоните, атракционно влакче, което да развежда децата и туристите, волейболно и баскетболно игрище. В подножието на местността се предвижда изграждане на паркинг и обръщало за автобуси.

Тази местност не е ли част от зона "Натура 2000" и в този смисъл как планирате човешката дейност да е природосъобразна?

В "Натура 2000" попада една част. Проектът е съобразен с този факт и са допуснати само дейности, които са характерни за спецификата на местността. Имаме разрешение, издадено за строителство.  

Финализирали сте процедурата за спортно-развлекателен комплекс в местността „Лъджа“ – Ивайловград. Какво предстои да изградите там? 

В следващите няколко дни започваме строителството на спортно-развлекателен комплекс с волейболно и баскетболно игрище, футбол на големи и малки вратички, висок скок, дълъг скок, атлетическа писта. Съответно прилежащата инфраструктура - озеленяване, детски кътове за игра, оградно съоръжение, съблекални и др., които обезпечават един спортен и развлекателен център. Много чакан проект. Надявам се в края на годината или поне в началото на следващата да го финализираме. 

Другите ви инфраструктурни обекти, които са в процес на изпълнение през летния строителен сезон?

Общински улици и пътища - обект от капиталовата ни програма. Предстои ни първа копка на Антична вила "Армира" - най-големият инфраструктурен проект на община Ивайловград. След доста дълга сага, документално вече всичко е наред за стартирането му. Така, че ни предстои горещо лято.

В горещото лято имахте и много сериозен пожар в землището на село Свирачи, каква площ бе опустошена?

Много е голяма - повече от 500 декара, с много черна и грозна гледка на изгорели дървета и храсти. Ние помним един голям пожар през 2001 г. на същото това място, който повече от девет дена бушуваше, тъй че сега впрегнахме абсолютно всички сили – от общината, доброволни формирования, горски структури, пожарните екипи на няколко съседни общини. С общи усилия успяхме да спрем, надявам се, пожара и да не позволим да се разпростира на по-голяма площ, но 500 декара е много голяма територия.

Кои са приоритетни проекти, които планирате за следващия програмен период?

Планираме подмяна на остарелите водопроводи. В Ивайловград ВиК-мрежата е в много по-добро състояние. Спомням си преди 7 г. всеки ден имаше аварии. След многото ремонти вече нямаме такива сериозни проблеми като липса на питейна вода в летните месеци. За по-големите села обаче продължаваме в това направление, защото картината там е много тежка. Продължаваме и с асфалтиране на улици, обновяване на улични пространства. Това, с което също се ангажираме, е обновяване на тротоари след подменените водопроводи по четири улици.

Източник на снимките от разкрития късноантичен храд край село Хухла: Mediacafe.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com