Областният управител на Хасково: За урана във водата се е знаело от 5 месеца

1191
Областният управител на Хасково: За урана във водата се е знаело от 5 месеца
Снимка: Thinkstock

"За урана във водата на Хасково се е знаело от октомври миналата година”, твърди областният управител на Хасково Минко Ангелов. По думите му той разполага с документи, които показват резултатите от изследвания с дати 17.10.2016 г. и 9.11.2016 г., които доказват това.

"Това пристигна с писмото на Басейнова дирекция, където изрично е казано, че има завишение на уран и алфа активност във водата на Хасково", поясни той. По думите на Ангелов пред bTV до момента не е ясно какви са причините тези изследвания да не бъдат оповестени от РЗИ и ВиК „Хасково”.

При претенции за по-висока цена масово питейната вода не достига до потребителите

Доста стряскаща статистика - загубите на вода по мрежата са под 50% в едва 7 от всичките 28 областни градове в България. Това показва с...

Според наблюдаващия прокурор Кристина Жисова е започнала проверка, по време на която ще бъде проведено всеобхватно изследване на тези въпроси от „Басейнова дирекция“, от МЗ, ВИК и на всички институции, които имат някакво отношение към водата. От общината в Хасково все още няма официален коментар по повод проблемите с питейната вода от последните дни.

Показатели като уран се следят от Министерството на здравеопазването чрез РЗИ на всеки 5 години, тъй като образуването на подобни метали във водата е много дълъг процес. Подобно изследване е правено за последно през 2014 г., а редовното е трябвало да бъде направено през 2019 г.

В близост до затворените кладенци, в които беше открит радиоактивният материал, е имало уранови мини (които са били в експлоатация от 1977 г. до 1990 година) и се предполага, че именно оттам е дошло замърсяването, гласи информация на bTV. Вчера обаче зам.-регионалният министър Валентина Върбева уточни, че става дума за естествен уран.

Министерството на регионалното развитие е дало зелена светлина на ВиК „Хасково” да търси нови водоизточници.

Питейната вода в България не е на необходимото ниво

Питейната вода в България като цяло не е на нужното ниво заради липсата на инвестиции от страна на ВиК дружествата. Това показва послед...

Припомняме, че на 12 април служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев заяви: "Няма да повтарям това, което съм казал досега." Това беше отговорът му на въпрос на Actualno.com защо заповедите за запечатване на кладенци, от които град Хасково черпи вода със завишено количество на уран, са издадени съответно 3 и 7 дни след като е подаден първи сигнал от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към МОСВ. Семерджиев визираше думите си от минути по-рано, че взетите мерки са бързи и адекватни. Министърът каза и, че съответните РЗИ правят контролни замервания на всеки две години. Семерджиев допълни, че този въпрос тепърва ще се изяснява – т.е. откъде е дошъл уранът, като ще се правят още изследвания. 

Здравният министър потвърди, че първият сигнал за повишено концентрация на уран е от 4 април, но тази концентрация била завишена спрямо показатели, въведени заради еврозаконодателство от 2015 година. Тези показатели били два пъти по-строги - контролното ниво на естествения уран се намалява от 0.06 милиграма на литър на 0.03, а това на т. нар. алфа активност от 0.5 бекерела на литър се занижава до 0.1 бк/л. В Хасково сега показанията са между 0.04-0.06 за уран, като всички проби са в рамките на старите норми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com