Проблемите с урана във водата в Хасково продължават

7351
Проблемите с урана във водата в Хасково продължават
Снимка: Getty Images/Guliver

Положителни проби за наличие на уран във водата на Хасково все още притесняват властите и местните жителите. За това призна областният управител на Хасково Станислав Дечев пред "Фокус".

Той допълни, че ВиК продължава да доставя вода с водоноски по всички квартали на града.

„Правят се регулярно изследвания и проби на водата, които от РЗИ и ВиК следят. Последната информация, която имам е за едно по-тежко смесване, при което да бъде изчистено това леко завишение във водата, за да достигнем до момента, в който да освободим водата за пиене. Все пак продължават от помпена станция 1 да имат на моменти леки завишения“, уточни Станислав Дечев.

Уранът се завърна в Хасково

Повишено съдържание на уран е установено в четири проби от питейната вода на Хасково. Това става ясно от предписание за провеждане на з...

Областният управител каза още, че режим на водата в Хасково няма от доста време, тъй като успешно са възстановени количествата вода в основните резервоари.

В средата на май беше решено, че водата в изключени от системата на водоподаване 14 кладенеца в областта заради отклонения в нормите за уран ще бъде източена, а от тях ще се вземат нови допълнителни проби. Това стана ясно след открито заседание в Областна администрация Хасково на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите. Председателят на комисията Георги Колев заяви, че компромис с качеството на питейната вода не е правен и няма да бъде допуснат.

„Навсякъде, където е регистриран проблем с качеството на водата, източниците са спрени и изведени от експлоатация. Всички институции работят и търсят решение на проблема“, увери той.

Беше регистрирано завишено съдържание на уран в водата на димитровградското село Върбица. Констатирана бе и повишена алфа-активност в още пет села от община Димитровград. Затова със заповед на РЗИ Хасково за Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово се ограничи ползването на вода за пиене и готвене, до изчисляване на индикативната доза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com