Съдът засега спря "златния" митнически паркинг в Свиленград

14374
Съдът засега спря "златния" митнически паркинг в Свиленград
Снимка: iStock

На първа инстанция съдът преодоля пречките пред митническия контрол на камионите в Свиленград. Това става ясно след решение на Административен съд Хасково, който обяви за нищожно решение 1119 на Общински съвет Свиленград от 22 декември 2022 г. Заседанието се е провело на 19 юли, а решението на съда е от 7 август. Делото е образувано във връзка с оспорване на областния управител на Хасково и заради жалба от Агенция "Митници".

Става въпрос за решението на Общинския съвет, с което беше спрян достъпът на тежки камиони до митническото бюро в Свиленград. С решението се въведоха ограничения, които не позволяват на превозни средства с тегло над 3,5 тона да достигат до терминалите на Агенция "Митници", които се намират в югозападния край на квартала.

Съдът обаче счита, че решението е прието от орган без материална компетентност и при допуснати особено съществени нарушения на процесуалния и материалния закон и че следва да се прогласи за нищожно.

Предистория на златния паркинг

Припомняме, че в началото на годината от "Продължаваме промяната" подадоха сигнал в ГДБОП за защита на държавния интерес на територията на община Свиленград, като обърнаха внимание, че председателят на общинския съвет в Свиленград Георги Еленков е местен активист на ГЕРБ и адвокат на фирмата Евролаб 2011. Името на фирмата влезе в центъра на скандал през 2022 г. - заради спрения договор за фитосанитарен контрол, който фирмата осъществява, тъй като се оказа, че "Евролаб" действа едновременно като представител на множество фирми-вносители и като контролен орган за стоката, която те внасят, което според бившето правителство на Кирил Петков говори за конфликт на интереси. ОЩЕ: Петков и Василев със сигнал до ГДБОП: Активист на ГЕРБ пречел на Агенция "Митници"

Разследващият сайт BIRD също коментира темата в публикация във "Фейсбук", като обръщат внимание, че решението от 7 август подлежи на обжалване пред ВАС. "Надяваме се до това да не се стигне. Страни по това дело са Областния управител на Хасково и Агенция Митници срещу Общински съвет - Свиленград. Ако някой все пак предизвика обжалване, това най-вероятно ще е Председателят на ОбС Свиленград Георги Еленков, бивш депутат от ГЕРБ, приближен на Бойко Борисов и същевременно адвокат на "Златната лаборатория" - "Евролаб 2011", пишат още от BIRD. ОЩЕ: Иван Христанов: Всеки камион трябва да минава пълен контрол на границата

Защо е нарушен държавният интерес? Защото ТИР-овете, които чакат за митнически контрол, отиват на паркинг, който според BIRD (на база данни от Имотния регистър) е на Размиг Чакърян-Ами - едно от имената, появили се в скандала с "Евролаб". Основанието за всичко това е протестно писмо от жители на кв. "Капитан Петко войвода" в Свиленград против движението на тежкотоварни камиони по уличната мрежа на квартала.

ОЩЕ: Заплахи, неприлични предложения, призиви за оставки и извинения се чуха на изслушването по казуса "Евролаб"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com