Връчиха наградата за поезия "Пеньо Пенев" на Петър Чухов в Димитровград

1145
Връчиха наградата за поезия "Пеньо Пенев" на Петър Чухов в Димитровград
Снимка: Община Димитровград

В Димитровград връчиха литературната награда за поезия "Пеньо Пенев" за 2024. Носителят на Националната награда "Пеньо Пенев" Петър Чухов получи своя приз за принос в развитието на българската поезия.

„За мен е изключително удоволствие да връча тазгодишната награда един нестандартен, но много актуален поет, какъвто е Петър Чухов. Неслучайно наградата отива в ръцете на човек, който има множество награди и признания от различни места в България.“, каза при връчването на отличието кметът на Община Димитровград Иво Димов и подчерта, че поета вече е част от историята на Димитровград. Той благодари специално на комисията по избора, председателствана от проф. Амелия Личева и Общинският съвет, който утвърди предложението и пожела нови творчески успехи на лауреата.

Петър Чухов благодари за наградата и както сам се изрази, след официалния език на благодарности, сподели, че Пеньо Пенев е един от малкото автори, чийто стихове помни от ученическите си години.

„Смятам се свързан с Пеньо Пенев, защото и аз като него се възприемам като поет на липсата. В поезията ни има нещо общо и това е несбъднатостта. Тази липса е като една обреченост, която не може да се запълни от никакви състояния, взаимоотношения и случки“, с тези думи поетът Петър Чухов прие на официална церемония присъдената му награда.

Слово за лауреата произнесе писателят и редактор акад.Владимир Зарев, които определи Петър Чухов като поет, който има таланта да улавя, оживява и проявява миговете и да ги превръща в памет и красива вечност, чрез своята хайку поезия, за да пробуди битието и го превърне от съществуване в разказ, а после и във смисъл. „Поезията във всичките й измерения за Петър Чухов е начин на съществуване. Във всяка своя нова книга той е различен, неочакван, изненадващ със откритията си и все пак принадлежи на себе си с уникалните си прозрения, метафори и поанти.“, каза в атестацията си за лауреата акад.Зарев.

Думи за лауреата сподели и поетът, писател, преводач и носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2022г. Хайри Хамдан. Той прочете и любими стихове на Пеньо Пенев от цикъла „Бетон и нежност“. 

Публиката се наслади на поетично-музикалния пърформънс „Където и да сме“ по стихове на тазгодишния лауреат Петър Чухов - китара и поетът Иван Христов - кавал са създатели на етнорок групата „Гологан“ от 2004 г.

Официалната церемония започна с музикални изпълнения Забавно-духов оркестър, а Акустично Джаз трио допълни атмосферата в края на вечерта.

Още: Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Дете пострада при взрив на газова бутилка в Хасково

Заловиха група мигранти след гонка в Хасковско

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Хасково