11 храни, които да изключите от менюто си при проблеми с храносмилането

10621
11 храни, които да изключите от менюто си при проблеми с храносмилането
Снимка: Pexels

Всеки човек понякога изпитва болки в стомаха и страда от констипация или диария. Ако обаче подобни проблеми са нещо, с което често се сблъсквате, значи определено е време да направите сериозни промени в менюто си. При проблеми с храносмилането има някои храни, които трябва да се избягват, защото водят до влошаване на състоянието ви. Част от тях са вредни за организма като цяло, а други просто не са подходящи в случаите на стомашен дискомфорт. Затова е добре да разберете кои са те и да ограничите приема им, докато не се почувствате по-добре.

1. Мазни и тежки храни

Когато се стремите да се храните здравословно, мазните и тежките храни са сред първите, които трябва да изключите от менюто си. По отношение на доброто храносмилане тяхното вредно действие е свързано с два нежелани ефекта. В единия случай мазните храни забавят изпразването на червата, което води до подуване на стомаха и дори запек. В други случаи е възможно обратното и да предизвикат диария.

Още: 5 ежедневни навика за лесно храносмилане и здраве на червата

2. Пикантни храни

Ястията, приготвени с люти подправки, могат да раздразнят стомаха ви заради активното вещество, което се съдържа в тях – капсаицин. Капсаицинът не само предизвиква чувството за парене, когато хапвате люти храни, но и може да раздразни стомашната лигавица и червата. Организмът на някои хора се справя с действието на капсаицина, но при други той предизвиква болки в стомаха и диария.

3. Преработените храни

Преработените храни като цяло са табу, когато става въпрос за здравословно хранене, и има защо. При тях липсват фибрите, които са важни за доброто храносмилане, като за сметка на това съдържат сол, консерванти, изкуствена захар и оцветители. Всички тези вредни съставки могат да доведат до възпаления в стомаха и проблеми с храносмилането. Освен това липсата на фибри затруднява преминаването на храната през стомашния тракт, което може да предизвика запек.

Още: Сигналите на храносмилателната система, че зеленчуците не действат добре на червата ви

4. Някои бобови растения

Някои представители на тази група, сред които са масленият боб, едамамето и соята, са по-едри, съдържат повече нишесте и се смилат по-трудно от стомаха. Ако се храните здравословно и по принцип нямате проблеми с храносмилането, не казваме, че трябва напълно да ги избягвате. Но ако изпитвате неразположение, по-добре заложете на по-дребни бобови растение като леща или грах.

5. Преработени млечни продукти

Киселото мляко е чудесен пробиотик с добро въздействие върху храносмилането. Това обаче важи за естественото кисело мляко, което не е обработвано допълнително и идва от крави, които са отглеждани без инжектиране на хормони и хранене с ГМО храни. При преработката млечните продукти губят веществата, които са полезни за стомаха, затова се стремете да консумирате био мляко, сирене, масло и т.н., особено ако имате храносмилателни проблеми.

Още: Лекар: Пийте този сок за добро храносмилане и отлично здраве на червата

6. Алкохол

При проблеми със стомаха, е добре да ограничите приема на алкохол. Причината е, че той дехидратира тялото ви, което може да доведе до подуване на стомаха и запек. Освен това алкохолът може да раздразни стомашната ви лигавица и дори на наруши чернодробния метаболизъм.

7. Кофеин

По принцип кофеинът стимулира активността на червата и почти всеки, който пие кафе сутрин, знае за неговото слабително действие. Ускорявайки изпразването на червата обаче, кофеинът може да предизвика дискомфорт и диария, ако вече имате проблеми със стомаха.

Още: 7 напитки, които могат да улеснят храносмилането

8. Захар

Всички знаем, че бялата захар е вредна и е добре да ограничим консумацията ѝ. За жалост тя е основна съставка на някои от най-вкусните и изкусителни храни. И все пак, при влошено храносмилане трябва да се откажете от сладкото, защото захарта насърчава развитието на лошите бактерии в стомаха. Освен това излишната захар, която не може да бъде нормално усвоена от организма, започва да ферментира в червата, което води до подуване, газове и болки.

9. Газирани напитки

Газираните напитки съдържат много захар, което е достатъчна причина да ги избягвате. При това мехурчетата им подуват стомаха и дразнят лигавицата му, както и стомашния тракт. Заради карбонизацията (процесът на газиране) тези напитки причиняват дисбаланс в стомаха, дехидратират тялото ви и пречат на нормалното функциониране на храносмилателната система.

Още: Колко време ни трябва да усвоим храната?

10. Горски плодове

Горските плодове са полезни и богати на витамини. При стомашен дискомфорт обаче могат да подразнят лигавицата на стомаха и дебелото черво. Причината е, че фибрите и семенцата в тях се смилат по-трудно и прекалената им консумация натоварва допълнително храносмилателната система. За да избегнете подуване на корема, диария и газове, просто не прекалявайте с тях.

11. Ядки и семена

Тук също имаме полезна и питателна храна, която обаче може да влоши проблемите със стомаха. Стомашното разстройство се засилва при консумация на ядки и семена, защото те дразнят стените на стомаха. Заради веществата фитати и танини, които съдържат, те се смилат трудно и могат да предизвикат газове, подуване на корема и проблеми с храносмилането.

Източник: Stylecraze

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com