Сигналите на храносмилателната система, че зеленчуците не действат добре на червата ви

4965
Сигналите на храносмилателната система, че зеленчуците не действат добре на червата ви
Снимка: iStock

Добавянето на зеленчук към вашето ястие, независимо дали става дума за салата към вашата паста, зелени чушки към пицата или друга комбинация, която харесвате е чудесен начин да завършите едно хранене.

Това е най-полезният зеленчук за хората над 60 години

Въпреки това, ако не се чувствате добре след прием на определени зеленчуци поради стомашно-чревните проблеми, които могат да причинят, не сте сами. Зеленчуците (и други храни с високо съдържание на фибри) могат да носят чревен дискомфорт за някои хора. Въпреки че това е особено често срещано при хора със синдром на раздразнените черва, тези с чувствителен стомах също често не могат да усвояват зеленчуците толкова лесно, колкото другите.

Признаци, че не можете да смилате лесно зеленчуците (или че са тежки за червата ви):

Основният симптом са стомашно-чревни проблеми (които могат да се появят по различни начини), включват:

Стомашен дискомфорт

С други думи, ако се чувствате подути, имате газове или дори гадене след ядене на зеленчуци, това може да е, защото стомахът ви се бори да ги смила. Обърнете внимание на това как се чувствате по време и след хранене, за да проверите тази теория.

Тичане до тоалетната (или невъзможност за отиване)

Интересното е, че както запекът, така и диарията са допълнителни признаци, за които трябва да внимавате. Запекът е по-вероятен, ако човек не пие достатъчно вода, за да противодейства на приема на фибри.

И накрая, важно е да се отбележи, че симптоми като тези, както и болки в стомаха и повръщане също са признаци на малабсорбция на хранителни вещества, което може да възникне, ако зеленчуците, които ядете, не се усвояват добре.

Какво да направите, ако стомахът ви не усвоява лесно зеленчуците

Първо, е напълно справедливо да се избягват зеленчуците, ако е необходимо. Ако сте човек, който наистина се бори да яде зеленчуци, защото всеки път, когато го прави, се озовава до тоалетната, тогава може би зеленчуците не са здравословни за вас. Не си струва да се опитвате да се насилвате да ядете зеленчуци, когато се окажете в тоалетната за един час след това, само защото зеленчуците са стереотипно „здравословният“ избор.

Японски лекар: Това е най-добрият зеленчук за сваляне на холестерола

Ако се чувствате така, можете да направите някои малки промени като:

Промяна на начина на готвене на зеленчуците

Гответе зеленчуците по-дълго или добавете специфични съставки към тях. Готвенето на зеленчуците до по-меко състояние и разграждането на растителните влакна е един от начините за смекчаване на някои от тези симптоми. Освен това, помислете за добавяне на масло към зеленчуците, тъй като мазнините могат да увеличат усвояването на мастноразтворимите витамини.

Пиене на повече вода

Храносмилането е още една ситуация, в която хидратацията е ключова. Течностите могат да помогнат на нещата да преминат през храносмилателната система по-бързо.

Обръщайте внимание на това колко фибри ядете

Наблюдаването на приема на фибри е друга опция. С други думи, ако току-що сте яли блокче с фибри, може да искате да пропуснете карфиола тази вечер.

Пазете се от някои от добавките в определени продукти, като инулин, захарни алкохоли и изкуствени подсладители, които също могат да причинят стомашно-чревно разстройство и храносмилателни затруднения при някои хора, които са чувствителни.

По същия начин може да ви помогне да разберете кои зеленчуци са най-лоши за червата ви. Кръстоцветните зеленчуци (известни още като листните), както и суровите, като броколи и карфиол, са по-склонни да ви създават проблеми. От друга страна, някои варианти с по-малко фибри включват консервирани или добре сварени моркови, зелен фасул и зеленчуков сок.

Ако съветите по-горе не работят за вас, може да искате да се свържете с вашия лекар за по-специализирана грижа. Оставете време от една до две седмици, за да дадете време на храносмилателната си система да се адаптира и след това, ако симптомите не са се подобрили, посетете медицински специалист.

Докато зеленчуците обикновено са пълни със страхотни витамини, те могат да бъдат трудни за стомаха ви, което ги прави не най-здравословният избор за всеки. Ако изваждането на мултивитамини се окаже най-добрият избор за вас, това е добре! Здравето не е универсално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com