Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 храни, които рестартират тялото след 50 години

14 юни 2024, 07:53 часа

С възрастта, като правило, се появяват здравословни проблеми особено ако човек преди това не е следил диетата си. Можете обаче да възстановите тонуса и да накарате тялото си да „работи“ по-добре. За да направите това, е необходимо да включите само две храни в диетата си. Според изданието The Health Site, това са авокадо и овесени ядки.

Храните, които рестартират тялото след 50 години 

Здравето ви ще се подобри значително, ако ядете по-често авокадо и овесени ядки. Авокадото е богато на витамини, антиоксиданти и мононенаситени мазнини. Последните намаляват нивото на "лошия" холестерол. Що се отнася до овесените ядки, те са богати на разтворими фибри. Тези фибри също премахват "лошия" холестерол от тялото.

За здрави бели дробове: кои храни са най-полезни

Не е толкова трудно да включите тези две храни в диетата си. Например, можете да закусите с овесени ядки и да добавите авокадо към салати и сандвичи.

Ползи от авокадото

Авокадото е единственият плод, в който съдържанието на мазнини достига 30%, наричат ​​го още алигаторова круша поради тъмнозелената си груба кора. От древни времена се използва в Мексико и Южна Америка както за храна, така и в козметологията. Ацтеките го наричат ​​горско масло заради кремообразната му маса, която се счита за афродизиак.

Маслото от авокадо съдържа повече от 20 различни витамина, включително витамини A, C, E, F, P, K, всички витамини от група B и съдържа до 2% естествен протеин. Този плод е шампион сред плодовете по съдържание на минерали и микроелементи, включително желязо, калий, калций, фосфор, мед, литий, бета-каротин.

Благодарение на високото съдържание на мазнини, микроелементите се усвояват перфектно от тялото. Екстрактът от авокадо е признат противораков агент и мощен антиоксидант, неутрализира действието на свободните радикали, понижава холестерола в кръвта, премахва токсините и подобрява цялостното здраве. Авокадото съдържа сквален и е богато на линолова, стеаринова, олеинова и други мастни киселини. Благодарение на балансирания си състав, авокадото може да замени цялото хранене на човек.

Ползи от овесените ядки

Овесените ядки намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като са богат източник на антиоксиданти. Проучване, проведено в Харвардския университет, показва, че хората, които редовно ядат овесени ядки, са по-малко податливи на сърдечно-съдови заболявания. 

Благодарение на съдържанието на разтворими фибри, овесената каша помага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Овесената каша помага да контролирате теглото си. Тя  насърчава освобождаването на хормона холецистокинин, който контролира човешкия апетит и предизвиква чувство на ситост в тялото ни.

Овесените ядки съдържат бета-глюкан, който стимулира имунната система и в резултат на това повишава устойчивостта на организма към различни видове инфекции.

Овесените ядки стабилизират нивата на кръвната захар. В резултат на високото съдържание на разтворими фибри в овесените ядки захарта навлиза по-бавно в кръвта.

Но преди да започнете да консумирате редовно тези храни, трябва да разберете дали имате някакви противопоказания. В този случай е най-добре да се консултирате с Вашия лекар.

5 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес