5 лоши навика в кухнята, които вредят на здравето ни

8736
5 лоши навика в кухнята, които вредят на здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Лошите навици нанасят вреда в различни аспекти на живота ни. В случая не става въпрос единствено за тютюнопушенето и консумацията на алкохол. Голяма част от домакините имат лоши кулинарни навици, които далеч не са безобидни и вредят на здравето.

Навик 1: Използване на многократни торби при купуването на хранителни стоки

Няма нищо лошо в използването на торби от плат при купуването на хранителни стоки. Но в случая 85% от хората не ги почистват редовно, а това създава благоприятни условия за размножаване на бактерии в торбата. Те попадат там от месо, яйца, зеленчуци и плодове - всеки продукт е носител на инфекция. Следователно торбите от плат трябва да се перат след всяка употреба и да се третират с антибактериален спрей.

8 грешки, които всяка домакиня прави при готвене в метални съдове

Съдовете от неръждаема стомана на практика са вечни, но истината е, че не са подходящи за приготвяне на всяко ястие. Оказва, че допуска...

Навик 2: Правилото за пет секунди

Правилото за пет секунди гласи, че ако изпуснатата храна е престояла на пода за по-малко от пет секунди, е безопасно да я консумираме. Експеримент на британски учени доказва, че дори една секунда е достатъчна за прикрепването на бактерията ешерихия коли. Бактериите навлизат в храната почти моментално. Затова е по-добре да не рискувате. Просто изхвърлете падналата на пода храна или я измийте старателно под течаща вода.

Навик 3: Неправилно миене на ръцете

Вероятно вече се питате дали е възможно някой да допусне грешка в тази рутинна дейност. Но отговорът ще ви изненада. Много хора не мият правилно ръцете си. Например, не използват достатъчно сапун и подсушават ръцете си с мръсна кърпа. Най-добре е винаги да измивате добре ръцете си, поне за 30 секунди, особено след използване на телефона. В крайна сметка на екрана му има почти толкова бактерии, колкото в тоалетната.

Всеки ще се прероди с тази тайна от кухнята (ВИДЕО)

Всяка жена иска бързо и лесно да свари зеленчуците, а не да кисне го печката и да чака. Е, има лесен и ефективен начин това да стане. ...

Навик 4: Измиване на месото в купа

Месото може да се мие, но е важни това да се направи правилно. При измиването му в купа, бактериите отново попадат в него. Затова е най-добре процедурата да се извършва под течаща вода, но внимавайте да няма пръски встрани. След това е необходимо да попиете излишната вода от месото с хартиена кърпа.

Навик 5: Пазаруване на хранителни продукти веднъж месечно

За много домакини е по-удобно да пазаруват веднъж месечно и да си набавят необходимите продукти, вместо да отделят всеки ден време за това. Но продължителното съхраняване на суровото месо с готовите ястия, зеленчуците и плодовете ще доведе до кръстосано замърсяване. Ако в хладилника ви има твърде много храна, тогава е възможно да настъпи прегряване. Въздухът не може да циркулира нормално и микробите ще започнат да се размножават активно. Винаги следете температурата на уреда, за да избегнете подобни ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com