5 необичайни причини за главоболие

8519
5 необичайни причини за главоболие
Снимка: iStock/Guliver

Забелязали ли сте, че често ви боли глава без очевидна причина за това? Главоболието може да ви връхлети дори когато сте на разходка сред природата. В такъв случай вместо да се чувствате по-добре, вие изпитвате силна болка и не може да си обясните причината за нея.

Оказва се, че главоболието често се дължи на няколко неочаквани фактора, които действат в синхрон. 

1. Йонизация на въздуха

За да се чувствате комфортно се нуждаете от 600 аерона на 1 кубически сантиметър. В апартаментите и офисите, където хората прекарват по-голямата част от деня, аероните са едва 20-80 на 1 кубически сантиметър. В планината тази стойност е силно превишена и достига до 3000 аерона. В случая става въпрос не за хипоксия, а за пренасищане с чист въздух, което също може да доведе до главоболие.

6 начина как да се отървем от главоболието

Дали е като обръч около главата или наподобява на пронизване с нож, главоболието е изключително дразнещо. Приемането на обезболяващи, о...

2. Хипотермия

Главоболието, което се проявява по време на разходка в планината в хладна ранна утрин или студена вечер, също може да се дължи на хипотермия или алергии към студ. Подобно явление като метеопатия може да се прояви напълно неочаквано. Човек, страдащ от повишена чувствителност към метеорологичните промени, реагира рязко на излишък от озон в горския въздух (той е с най-висока концентрация в боровите гори). В резултат се появяват оплаквания като конюнктивит, кашлица, главоболие, световъртеж. Астматиците и бременните жени трябва да бъдат особено внимателни, когато планират такива разходки.

3. Прегряване

Нашето тяло се охлажда самостоятелно, увеличавайки притока на кръв към кожата и към главата. Следователно всичко, което кара тялото да прегрява, като горещото майско слънце, може да причини главоболие при по-чувствителните хора. Състоянието се облекчава чрез понижаване на температурата на кожата със студени вани или компреси.

4. Хранително отравяне

Защо ни боли глава и как да се справим без болкоуспокояващо?

Всеки изпитва главоболие. От лека, но пробождаща болка от дехидратация до деактивираща мигрена - болките в главата са изключително чест...

Хранителното отравяне води не само до разстройство на червата, но и до главоболие. Затова внимателно следете какво ядете. Винаги обръщайте внимание на срока на годност на продукти, които купувате.

5. Неудобна поза

Ако прекарвате по-голяма част от деня в една и съща поза, това води до претоварване на съдовете на мозъка и съответно до главоболие. Но бъдете внимателни: тази ситуация може да доведе до припадъци, повишено кръвно налягане и в някои случаи дори до инсулт. Не се застоявайте дълго време в една и съща поза.

Пренаситеността на въздуха, по-специално повишено количество кислород, се нарича хипероксия. Същите усещания могат да се появят при често и дълбоко вдишване, както и при физическо натоварване.

Увеличаването на нивата на млечната киселина, която се синтезира в  резултат от разграждане на въглехидратите, също може да причини главоболие. И, разбира се, не на последно място е консумацията на алкохол и мазни храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com