5 неща, които вашият ЗЪБОЛЕКАР иска да знаете

3404
5 неща, които вашият ЗЪБОЛЕКАР иска да знаете
Снимка: Pexels

Това, че зъбите и венците ви изглеждат чисти и здрави или че не усещате болка в момента, не означава непременно, че нямате проблеми със зъбите и венците. Освен това, дори да почиствате изключително старателно зъбите си с конец, това не означава, че не можете да си създадете проблеми. За щастие, те лесно могат да бъдат избегнати, ако следвате няколко прости правила, споделени от стоматолог:

Избягвайте прекалено силното четкане

Прекалено силното четкане може съответно да нарани венците ви и да причини увреждане на зъбите, затова бъдете внимателни за използваната доза натоварване. Много от нас се сдобиват с отдръпнати венци поради прекалено енергично четкане. Това оголва корена на засегнатия зъб, който става по-слаб и по-склонен към увреждане, отколкото по-здравата коронка на зъба.

8 грешки, които допускаме, когато се грижим за зъбите си и всъщност ги увреждаме

Грижата за зъбите е нещо, което учим още в ранна възраст. Това обаче не пречи около 2,4 милиарда човека по света да страдат от кариес. ...

Миенето на зъбите и използването на конец за зъби са важни

Важно е да се мият зъбите поне два пъти дневно, сутрин и вечер. Препоръчва се и използването на конец за зъби поне веднъж дневно. Пропускането на тези мерки ще доведе до натрупване на плака по зъбите ви. Ако остане на повърхността на зъбите за повече от 24 часа, плаката вероятно ще се превърне във варовик, известен още като зъбен камък. Той е отлично място за развитие на бактериите и предизвиква по-нататъшни проблеми със зъбите ви.

Избягвайте кафето, тютюна и алкохола

Кафето е пословично киселинно и в резултат на съдържанието на танини влошава емайла и оцветява зъбите. Консумацията на тютюн и алкохол е значима не само поради това, че са стандартни злини, но и поради това, че са опасни елементи за рак на устната кухина, сухота в устата, оцветени зъби, както други проблеми с устната кухина. 

Колко време трябва да се мият зъбите, за да не ходите на зъболекар?

През деня и нощта в устната кухина жизнената активност на микроорганизмите, които винаги присъстват върху лигавиците, зъбите и венците,...

Вашата четка за зъби е с изтекъл срок на годност

Четките за зъби са носители на бактерии. Не забравяйте да си набавяте нова четка за зъби приблизително на всеки 12 седмици. Въпреки това не се придържайте само към ограничението от 12 седмици, ако установите, че четката ви започва да мирише или изглежда различно, сменете я.

Диетата ви има огромно влияние върху зъбите ви

Захарта не е единственият виновник за гниенето на зъбите и проблемите с венците, някои изненадващо "здравословни" храни също могат да бъдат вредни за зъбите ни, като лимони, кисели краставички и грейпфрут. Тези храни са силно киселинни по природа, което с течение на времето може да разруши зъбния емайл и да доведе до кариес. От друга страна, някои полезни за зъбите храни, които трябва да включите в диетата си са сирене, ябълки и зеленолистни зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com