5 невероятни ползи на ментата за кожата

16900
5 невероятни ползи на ментата за кожата
Снимка: iStock/Guliver

Листата мента са ключов компонент, когато става въпрос за производство на козметични продукти, предназначени за кожата, включващи измиване на лице, овлажнители и лосиони. Листата мента съдържат много хранителни вещества, които са полезни за поддържане на здравето на кожата. Силните им антибактериални свойства действат като отлично почистващо средство, тоник и овлажнител. Ето някои неизвестни ползи от използването на листа от мента в рутината ви в грижата за кожата.

1. Лечение на акне

Листата на ментата са богати на салицилова киселина и витамин А. Притежателите на мазна кожа по-често страдат от акне. Антибактериалните и противогъбичните свойства на листата от мента предотвратяват възпалението и също така лекуват акне. Много ефикасна е  пастата от ментови листа, нанесени върху акнето. Оставете така 15 минути, докато изсъхне. Това ще премахне белезите от акне и също така ще почисти порите на кожата.

Как да спечелим битката с ХЛЕБАРКИТЕ веднъж завинаги

Тези малки буболечки са толкова упорити, че понякога си мислим, че е невъзможно да ги прогоним от дома си. Много е важно, преди да се з...

2. За лечение на рани

Силните противовъзпалителни качества на ментовите листа помагат при заздравяване на порязвания, рани, ухапвания от комари и дори сърбеж по кожата. Трябва да извлечете сок от листа от мента и да го нанесете върху проблемната област на кожата. Това ще ускори заздравяване на раните и също така ще успокои дразнещото и парещо усещане по кожата.

3. Хидратира и тонизира кожата

Листата мента могат да подействат като леко стягащо средство, което помага за естествено тонизиране на кожата. Те  премахват замърсяванията от порите и обновяват кожата до еластична и добре хидратирана. Ментата също така ще бъде полезна за подобряване на кръвообращението в епидермиса и ще предотврати образуването на бръчки и фини линии. Сложете ментови листа върху лицето си и ги оставете  20 - 25 минути, преди да изплакнете с чиста вода.

Всички полудяха по нея! Разберете как с мента да прогоните вредителите от дома си

Вредителите от край време създават куп неприятности на хората. Те са противни на вид и същевременно с това успяват да нанесат редица по...

4. Намалява тъмните кръгове

Антиоксидантите в листата от мента действат добре за намаляване на сенките под очите. Това е много прост процес. Просто намажете паста от листа от мента върху тъмните кръгове и я оставете за една нощ. Това ще облекчи тена на кожата под очите и ще намали появата на тъмни кръгове.

5. Изсветлява тена

Листата мента притежават антисептични свойства, които предотвратяват появата на петна и обриви по кожата, въпреки постоянното излагане на замърсяване. Тя също така намалява щетите, причинени на кожата при продължителни периоди под пряка слънчева светлина. Нанесете екстракт от листа от мента върху повяхналата си кожа за безупречен и блестящ вид. Повторете процедурата веднъж месечно за ефективни резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com