5 популярни напитки, които ще смъкнат кръвното като с магическа пръчка

16088
5 популярни напитки, които ще смъкнат кръвното като с магическа пръчка
Снимка: Myriams-Fotos / Pixabay

Високо кръвно налягане или хипертония е състояние, което засяга милиони хора. Макар че има много фактори, които могат да допринесат за високото кръвно налягане, като например генетично предразположение и диета, понякога може да е трудно то да бъде избегнато.

Знаете ли обаче, че има някои популярни напитки, които могат да помогнат за понижаване на кръвното ви налягане? Прочетете, за да научите повече.

1. Кафе

Всички знаем, че в кафето има кофеин, но знаете ли, че според проучване от 2015 г., публикувано в списанието Hypertension на Американската сърдечна асоциация, хората, които пият по една или две чаши кафе на ден, са с по-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане? Изследователите смятат, че антиоксидантите в кафето може да играят роля за понижаване на кръвното налягане.

2. Чай

Подобно на кафето, чаят също съдържа антиоксиданти. Всъщност според проучване от 2016 г., публикувано в списание Circulation, консумацията на чай е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и смърт. Изследователите смятат, че флавоноидите в чая може да са отговорни за тези ползи. чаят е и добър източник на хидратация, което е важно за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане.

Как да зазимим розите, така че да са живи напролет

3. Сок от вишни

Сокът от вишни е богат на полифеноли, които са антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Според проучване от 2013 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, пиенето на осем унции сок от вишни на ден може да помогне за понижаване на систоличното и диастоличното кръвно налягане. Въпреки че са необходими още изследвания, резултатите от това проучване са обещаващи.

4. Сок от цвекло

Цвеклото е богато на нитрати, които тялото ви превръща в азотен оксид. Азотният оксид помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Проучване от 2012 г., публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация "Хипертония", установява, че пиенето на две чаши сок от цвекло на ден може да помогне за понижаване на систоличното кръвно налягане средно с четири до пет пункта.5 Мляко

Млякото е добър източник на калций и калий, които са важни за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане. Проучване от 2010 г., публикувано в American Journal of Hypertension, установява, че консумацията на три порции мляко на ден може да помогне за понижаване на систоличното кръвно налягане с до пет пункта. Млякото е също така добър източник на протеини и други хранителни вещества, което го прави добре балансирано допълнение към вашата диета

Ако търсите начини да намалите кръвното си налягане по естествен начин, помислете дали да не добавите някои (или всички) от тези популярни напитки към диетата си. Има много възможности за избор - от кафе и чай до сок от цвекло и мляко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com