Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини за ранното побеляване на косата

20 юни 2024, 14:22 часа

Сивата коса обикновено се свързва със старостта, но понякога сребристите нишки в косата могат да се появят в младостта. Защо се случва това?

Побеляването настъпва, когато космените фоликули спрат да произвеждат меланин, пигментът, който придава цвета на косата. Този процес е естествена част от стареенето, но в някои случаи започва по-рано от обикновено.

Наследственост

Основната причина за ранното побеляване на косата е генетичното предразположение. Учените са открили, че генът IRF4 (интерферон регулаторен фактор 4) играе важна роля в развитието на сивата коса. Той регулира производството и модификацията на меланина, пигмента, който определя цвета на кожата, косата и очите.

Някои мутации или вариации в гена могат да накарат клетките, произвеждащи меланин, да спрат активността в космените фоликули по-рано. В този случай косата губи цвят. Ако семейството ви има роднини, които са побелели рано, рискът от побеляване на косата в ранна възраст е доста висок.

Генетиката обаче не е единственият фактор, който влияе върху развитието на сива коса.

Лекар: Тези 3 заболявания са причината за ранно побеляване на косата

Стрес

Когато човек е нервен, се произвежда хормонът кортизол. Може да ускори процеса на стареене на космените фоликули, да наруши цикъла на растеж на косъма и да доведе до забавяне или спиране на производството на меланин. Ако стресът постоянно присъства в живота и човек не знае как да се справи с него компетентно, рискът от побеляване на косата се увеличава.

Липса на витамини и микроелементи

Диетата оказва значително влияние върху здравето на косата, включително цвета на косата. Липсата на витамини C, D3, B12, биотин, фолиева киселина, омега-3 мастни киселини, както и желязо, мед и цинк може да доведе до лошо здраве на космения фоликул и намалено производство на меланин, което от своя страна допринася за появата на сива коса.

Трябва по-често да включвате в менюто си риба, млечни продукти и яйца: те съдържат големи количества витамин В12.

Желязото се съдържа в червено месо, птици, риба, бобови растения, ядки и зелени листни зеленчуци.

Медта присъства в ядките, семената, морските дарове, черния дроб и пълнозърнестите храни.

Цинкът се съдържа в месото и морските дарове, тиквените семки и кашуто.

В някои случаи, ако хранителният дефицит е значителен, може да са необходими витаминни и минерални добавки. Не се препоръчва обаче да предписвате лечение сами: това трябва да се направи от лекар след преглед и резултати от изследвания.

На какво се дължи ранното побеляване на косата?

Пушенето

Токсините, които влизат в тялото с тютюнев дим, нарушават кръвоснабдяването на космените фоликули, което води до намаляване на ефективността на тяхното хранене и в резултат на това до намаляване на производството на меланин. В допълнение, тютюнопушенето увеличава оксидативния стрес, състояние, при което има дисбаланс между производството на химически активни молекули (свободни радикали) и способността на тялото да неутрализира техните вредни ефекти.

Свободните радикали увреждат меланоцитите и производството на меланин намалява или спира напълно. Освен това оксидативният стрес влияе върху качеството и структурата на косата, като я прави по-чуплива, матова и изтъняла.

Проблеми с щитовидната жлеза

Дисфункцията на щитовидната жлеза също може да причини ранно побеляване на косата. Органът произвежда хормони, които засягат много метаболитни процеси, както и растежа и развитието на клетките.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес