5 прости съвета, с които да сложим край на преяждането

6266
5 прости съвета, с които да сложим край на преяждането
Снимка: freepik.com

Тялото на всеки човек се нуждае от малко количество храна, за да се засити и да функционира нормално. Навикът да се похапват често и много вредни храни е този, който ни пречи, за да постигнем бленуваната форма. Ето няколко хитрости, които могат да помогнат в битката с преяждането.

Да се доверим на скалата на глада

Давали ли сте си сметка, какво всъщност означава да си гладен? Има определена скала, която може да помогне в разпознаването на физическите сигнали, които показват истинската нужда от храна.

  • Силен глад – е онова неприятно чувство на “празнота”, към което се добавя леко главоболие и нервност,  причинени от ниските нива на кръвна захар в организма.
  • Глад – в главите ви се върти мисълта за следващото хранене. Ако не заредите батериите с нещо вкусно в следващия час, гладът може да премине в силен глад.
  • Умерен глад – онова “ръмжене” на корема напомня, че е време да сложите край на това неприятно чувство. Точно сега е момента да хапнете нещо, защото не рискувате да преядете.
  • Ситост – Не сте нито гладни, нито преяли. Усещате спокойствие и задоволство. Идеалното състояние.
  • Леко преяждане – ако все още се храните, то това се дължи на инерцията, не на истински глад. Коремът ви започва да се подува, а храната вече не е толкова вкусна. Спрете с похапването. Сега!
  • Преяждане – Коремът ви е препълнен, тежко ви е и дори имате леки стомашни киселини.

“Презареждане” на 4 часа

Ако не можете да прецените, кога трябва да се храните се доверете на тялото си. А то има нужда от нова енергия на около 4-5 часа след всяко пълноценно похапване. Ако държите организма си гладен твърде дълго, увеличавате риска от консумирането на нездравословна храна, само за да укротите глада си. Редовното хранене поддържа кръвната захар и енергията ни стабилни, което пък ни позволява да избираме разумно полезни храни, които няма да навредят на теглото ни. Така че, ако усетите глад, просто изяжте един плод или шепа ядки.

Ядете месо - можете да живеете по-дълго, ако имате по-разнообразно хранене

При правилно хранене хората, които ядат месо, живеят по-дълго от вегетарианците, сподели диетологът Ина Кононенко, кандидат на медицинс...

Винаги закусвайте

Храненето сутрин е от изключителна важност, сочи изследване публикувано в “British Journal”. Закуската трябва да е богата на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Това е най-сигурния начин, човек да консумира по-малко храна в остатъка от деня. Знак, че сутрешното хранене не е пълноценно, е фактът, че чувствате глад още преди обед. За закуска можете да изберете кисело мляко с плодове. Ако пък нямате апетит рано сутрин, заложете на късната закуска към 9:00- 10:00 часа. Добре е да си подготвите нещо от вкъщи, за да не се изкушите с нездравословен снакс в офиса.

Приемайте повече храни, богати на вода

Плодовете и зеленчуците богати на вода могат да ви помогнат да се почувствате сити по -бързо и за по-дълго време. За да не преяждате и да не качвате килограми, трябва да си осигурите поне 25 грама фибри на ден. Ябълките и морковите са отличен начин да го направите, а и са удобни за междинно хранене, което ще предотврати по-късно преяждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com