5 симптома, които издават, че имате проблем с щитовидната жлеза

54816
5 симптома, които издават, че имате проблем с щитовидната жлеза
Снимка: iStock

Болестите на щитовидната жлеза са на второ място след захарния диабет сред ендокринологичните заболявания. Различни симптоми могат да показват проблеми с коментираната жлеза. Някои от тях са подобни на признаци на други заболявания. Но определено трябва да обърнете внимание на симптоми като признаци на настинка, колебания в теглото, промени в състоянието на косата, умора и раздразнителност, загуба на концентрация, според руския ендокринолог д-р Зухра Павлова.

5 симптома, които издават проблеми с щитовидната жлеза 

Поради проблеми с коментираната жлеза могат да се появят симптоми, подобни на тези при настинка. Например възпалено гърло, дрезгав глас, треперене, ускорен пулс, треска, мускулна слабост.

Растежът на косата зависи от хормоните, чието производство е отговорно за ендокринната система. Ако косата на главата ви пада много, но на други места, напротив, расте бързо, това е сериозна причина да посетите ендокринолог.

Кои симптоми издават болна щитовидна жлеза?

Колебания в теглото - когато коментираната жлеза не функционира добре, това се отразява на метаболизма ви. Не трябва да се пренебрегват промени в апетита и теглото, вариращи както нагоре, така и надолу. Например, при тиреотоксикоза, поради повишената активност на жлезата, телесното тегло може значително да намалее за кратък период от време, като същевременно се забелязва повишен апетит и чести движения на червата. Ако жлезата намали функциите си (хипотиреоидизъм), метаболитните процеси в тялото се забавят и теглото се увеличава.

Чувство на умора и липса на желание да правите нещо дори след почивка, депресия без причина или чести промени в настроението - всичко това показва проблеми с коментираната жлеза. Особено характерни за нейните дисфункции са изблиците на силна агресия и постоянно напрежение.

Загуба на концентрация - при дисфункция на коментираната жлеза, човек трудно се концентрира върху нещо, мислите „скачат“ и вниманието постоянно се губи. При намалена функция на този орган често се развива патологична сънливост - толкова силна, че хората заспиват в най-неподходящата среда.

Всички органи са свързани с функционирането на щитовидната жлеза, така че нарушенията в нейната функция водят до промени в репродуктивната, нервната и имунната система. Дори умствената дейност ще пострада, ако хормоните не се произвеждат правилно.

"Нарушенията във функционирането на жлезата също влошават външния вид на човека. Чупливост на костите, косата и ноктите, суха кожа до образуването на микропукнатини, косопад - тежки промени, които само се влошават в бъдеще. И това вече не са естетически проблеми, както много хора си мислят, а сериозни признаци на заболяване", споделя експертът.

Всякакви нарушения във функционирането на жлезата могат да променят нейната структура. Но нарушението на нейната структурата невинаги води до нарушение в производството на хормони. Жлеза с нормални размери може да произвежда повишено или недостатъчно количество хормони, а уголемената може да произвежда нормално количество. Само ендокринолог може да разграничи дисфункцията на жлезата от промените в нейната структура. 

Как да проверите сами състоянието на щитовидната си жлеза?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com