5 витаминни мита: Как правилно да използвате витамините

11445
5 витаминни мита: Как правилно да използвате витамините
Снимка: iStock

Трябва ли здравите хора да консумират витамини и могат ли те да са гаранция за добро здраве в бъдеще?

На пръв поглед всичко е много просто - при всяка неразбираема ситуация трябва да консумирате възможно най-много витамини, като ги усвоявате с храна или в таблетки, т.е. витаминни и минерални комплекси.

1. Трупате витамини през лятото, за да сте здрави през зимата

Колкото и да бихме искали да се запасим с витамини, да ядем пресни сезонни плодове и зеленчуци през лятото - за съжаление е невъзможно да се създаде такова пред. Факт е, че витамините участват активно във всички процеси, които осигуряват нормалното функциониране на организма. Това означава, че те се консумират постоянно. В същото време, на практика няма специални "депа", в които тялото да ги съхранява в резерв.

2. Яжте много от тях, здрави са!

Доста често срещан мит за витамините е, че човек не може да прекалява с тях, защото са полезни и колкото повече получаваме, толкова по-добре. Не е така. Хипервитаминозата, т.е. излишъкът от всеки витамин може да причини същата вреда като хиповитаминозата - липса на витамин.

Как да разберете кога да спрете? За тази цел са разработени специални лабораторни методи за анализ на нивото на витамини. Можете да дадете кръв и да разберете колко от този или онзи витамин имате и такива анализи се извършват както един по един (за витамин D, С, А и т.н.), така и в комплекс, за няколко вида витамини.

Едва след тестовете можете да се консултирате с лекар, ако се открие хипо- или хипервитаминоза, и той ще предпише режим на лечение, който включва препоръки за диета.

3. Витамините се намират само в зеленчуците, плодовете и горските плодове

С това много вегетарианци мотивират полезността на храненето си: казват, че няма нищо полезно в месото на невинно убити птици, риби, животни и всички витамини са в растителната храна.

4. Витамините спасяват от рак

Не, за съжаление, витамините нямат ефект върху рака. Това не е истина. Витамините, разбира се, са полезни и необходими за нашето тяло, но по никакъв начин не могат да повлияят на появата на ракови клетки. За съжаление все още няма панацея за рака.

5. Здрав ли си? Това означава, че витамините не са необходими.

Това е много смешно твърдение: ако възрастен или дете е напълно здрав, това означава, че не се нуждаят от никакви витамини. Първо, не можем да откажем да приемаме витамини, защото те се намират във всяка храна, която ядем.

Второ, ако си представите, че витамините изведнъж са спрели да зареждат организма, тогава здравето бързо ще ни напусне. Както вече споменахме, те постоянно се консумират в различни процеси в организма. Така че, ако внезапно го лишите например от витамин А, тогава зрението и състоянието на кожата ще започнат да се влошават, без витамин D е невъзможно да се усвои калция - основният градивен елемент на костите и зъбите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com