Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 "здравословни" храни, които всъщност са по-вредни от бонбоните

17 февруари 2023, 07:55 часа

В днешно време сякаш милион различни видове храни се предлагат като "здравословни". Много от тези продукти имат осезаеми ползи за начина на живот и са пълни с витамини, минерали и други положителни хранителни вещества, които имат огромно значение за диетата ви. Други храни намират начини да намалят калориите, солта, захарта и мазнините, предлагайки по-здравословна алтернатива на традиционните варианти. Може би никога няма да предположите, че някои от тези храни, продавани като "здравословни", всъщност са по-лоши за вас от бонбоните.

1. Сушени плодове

Може би никога не сте се замисляли, че плодовете могат да са по-лоши за вас от бонбоните. Въпреки че плодовете обикновено се считат за здравословна храна, сушените плодове често са с високо съдържание на захар и калории. Освен това обикновено са по-малки по размер, което улеснява изяждането на повече от пресните плодове, което може да допринесе за увеличаване на теглото. Вместо да посягате към сушените плодове в краен случай изберете цели плодове, които са също толкова удобни, колкото и сушените, като ябълки и банани.

15-те най-вредни храни в България

2. Енергийни барове

Енергийните барове са намерили ниша сред здравословно мислещите хора, отчасти благодарение на рекламните си кампании с изображения на алпинисти и спортисти. Въпреки че мнозина вярват, че спортният начин на живот и енергийните барове вървят ръка за ръка, тази храна има тъмно хранително дъно. Когато обърнете бара и прочетете информацията за хранителната стойност, може да се шокирате от невероятно високия процент въглехидрати и мазнини. Енергийните барове често се предлагат на пазара като здравословна и удобна закуска, но много от разновидностите им са с високо съдържание на захар и калории. Важно е да избирате енергийни барове, които са направени от пълнозърнести продукти и имат по-ниско съдържание на захар.

3. Зърнени барове

Зърнените закуски неслучайно се ползват с лоша слава по отношение на хранителните стойности. Въпреки че някои пълнозърнести зърнени храни може да не нанасят същите хранителни вреди, вероятно не ги виждате под формата на зърнени блокчета. Някои от водещите зърнени закуски, предлагани като здравословна закуска по време на път, са намерили своя път под формата на индивидуално опаковани барчета. Въпреки че маркетингът на тези зърнени барове изглежда доста здравословен, не се заблуждавайте. Много от тях съдържат повече захар от бонбоните и често имат също толкова малко фибри.

Тези 2 вредни хранителни навика могат да доведат до сериозно заболяване

4. Замразен йогурт

Ако трябва да поднесете здравословен десерт и трябва да избирате между бонбони и замразено кисело мляко, замразеното кисело мляко изглежда като очевиден избор. Маркетингът на този сладкиш го прави да изглежда като здравословна алтернатива на десерта, въпреки голямото количество захар и мазнини, които се съдържат във всяка порция. Много разновидности на замразения йогурт съдържат много захар - често повече от бонбоните и обикновения сладолед. И тъй като хората си мислят, че това е обикновено "кисело мляко", те често изяждат по-голяма порция.

5. Дресинг за салата с ниско съдържание на мазнини

Салатата рядко се споменава на един дъх с бонбоните, особено когато говорим за положително хранене. Това, което се слага върху салатата, е от голямо значение, но за съжаление много нискомаслени дресинги за салати компенсират разликата във вкуса с високо съдържание на захар и нискокачествени мазнини. Обикновено основната съставка е растително масло. Те съдържат голямо количество омега 6 мастни киселини, които могат да доведат до хронични възпаления в организма ипочти винаги съдържат големи количества захар. 

7 полезни храни, които може да са опасни

ТРЯБВА ЛИ ЗАВИНАГИ ДА ИЗБЯГВАТЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ "ЗДРАВОСЛОВНИ" ХРАНИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ СА НЕЗДРАВОСЛОВНИ?

Ако се чудите дали всичко това означава, че никога повече няма да можете да се наслаждавате на консумацията на тези храни, за да водите здравословен начин на живот - помислете отново. Това не е така. Важно е да помним, че нито една храна не е "здравословна" или "нездравословна" сама по себе си. Най-важен е цялостният баланс на вашата диета. „Добре е да се наслаждавате на тези видове храни от време на време, но те не трябва да бъдат редовна част от вашата диета", споделят диотолози. "Вместо това се опитайте да включите в храненията и закуските си разнообразни и богати на хранителни вещества храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини."

Източник: Eatthis

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес