6 добавки, които всяка жена над 35 трябва да приема

14536
6 добавки, които всяка жена над 35 трябва да приема
Снимка: iStock/Guliver

Жените имат уникални хранителни нужди, отчасти благодарение на менструалния цикъл (и неизбежния етап на менопаузата). Като такива, има някои ключови хранителни вещества, върху които те трябва да се съсредоточат в диетите си, за да изпреварят „промените“ и да помогнат на телата си да останат здрави. За съжаление, след като достигнете етапа на менопаузата, превенцията вече не е опция. Ето защо има определени добавки, които всяка жена над 35 години трябва да обмисли да добави към ежедневието си.

1. Рибено масло

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт при жените и рискът от развитие на това заболяване се увеличава с възрастта. Заедно с предприемането на очевидни стъпки като ограничаване на алкохола и редовни упражнения, приемането на добавки с рибено масло може да намали риска от сърдечно-съдови проблеми при жените.

И ако не ядете препоръчителните две порции мазна риба на седмица, е доста важно да помислите за добавяне на рибено масло към ежедневието си.

2. Витамин D3

Въпреки че витамин D съдържа думата витамин, това всъщност е хормон, който играе ключова роля в много аспекти на здравето на жените, включително костите, имунната система, психичното здраве и борбата със симптомите на менопаузата.

Тялото произвежда витамин D, когато незащитената кожа е изложена на слънчевите лъчи. Но ако не прекарвате много време на открито, без да сте покрити от главата до петите със слънцезащитен крем, тялото ви не получава необходимото излагане, за да произвежда този ключов хормон сам.

Приблизително 1 милиард души по света имат дефицит на витамин D и биха могли да се възползват от въвеждането на добавка с този витамин в живота си. Най-добрият начин да разберете дали имате нужда от допълнителен витамин D е да изследвате това чрез прост кръвен тест.

Лекар: Това са най-добрите добавки за забавяне на стареенето

3. Витамин К2

С възрастта хормоните се променят и костите ви също могат да се променят и то не към по-добро. Тъй като нивата на естроген спадат през 40-те и 50-те години, здравината на костите може да отслабне.

Тайната да имате здрави кости и по-късно в живота е да се грижите за тях отрано. Разбира се, калцият е минералът за изграждане на костите, от който всички се нуждаем, но добавките не винаги са необходими.

Препоръчителната доза витамин К2 за поддържане на костите варира и някои изследвания показват, че хората приемат до 180 милиграма на ден.

4. Фолиева киселина

Експертите препоръчват на жените, които са в репродуктивна възраст, да приемат допълнително 400 микрограма фолиева киселина – хранително вещество, което се свързва с намаляване на риска от раждане на бебе с вродени дефекти. Така че, докато тялото ви спре да овулира, снабдяването с това ключово хранително вещество „за всеки случай“ е много умна идея за защита на бъдещо бебе.

5. Холин

Ако все още не сте чували за хранителното вещество холин, знайте, че не сте сами. Холинът поддържа здравето на мозъка и може дори да намали патологията на болестта на Алцхаймер. Тъй като жените са изложени на по-висок риск от развитие на това заболяване в сравнение с мъжете, добра идея е да го добавите към диетата си. Освен ако не ядете много храни, които съдържат холин като жълтъци, черен дроб, пиле и фъстъци.

Жените се нуждаят от минимум 400 милиграма холин всеки ден (дори повече, ако са бременни или кърмят).

Какво трябва да знаете за натуралните добавки, преди да ги вземете?

6. Лутеин и зеаксантин

С напредването на възрастта здравето на очите ни става все по-важно. Със сигурност сте виждали хора от по-старото поколение да присвиват очи, опитвайки се да прочетат нещо или да се мъчат да намерят „правилните“ си очила.

Наред с естественото износване, което процесът на стареене причинява на нашите очи, ние им причиняваме още повече щети, като се взираме в екраните по цял ден. Синята светлина, която идва от тези екрани, може да причини необратимо увреждане на очите ни и да увеличи риска от развитие на дегенерация на макулата.

Каротеноидите лутеин и зеаксантин могат да действат като естествен филтър за очите ви, предпазвайки ги от потенциално увреждане от тази вредна синя светлина. Можете лесно да си набавите тези хранителни вещества чрез вашата диета, като ядете разнообразие от цветни плодове и зеленчуци.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com