6 начина да детоксикирате организма след прием на много лекарства

27298
6 начина да детоксикирате организма след прием на много лекарства
Снимка: iStock/Guliver

Приемът на медикаменти за лечение на хронични и остри заболявания неминуемо нанася щети на организма. Лекарствата, освен полезни за овладяване на редица остри и животозастрашаващи състояния или просто банални болки и контрол на хронични заболявания, могат да бъдат и изключително опасни за организма и най-вече за черния дроб.

Потенциална опасност представляват всички медикаменти, но за едни от най-тежките и вредни за черния дроб се считат антибиотиците. Наред с множеството им странични ефекти, описани в листовките, те водят до увеличение на чернодробните ензими. Всичко това изисква внимателен прием на лекарства, прием само по лекарско предписание, необходимост и доказани ползи и въздействие върху щетите, нанесени от медикаментите. Негативните ефекти от дългия прием на лекарства могат да бъдат минимизирани чрез детоксикация на тялото.

4 стъпки към детокс и красива кожа

На всеки се случва понякога да прекали с вредните храни и напитки. Това веднага се отразява на тялото. Подуване, газове, неприятни усещ...

Как да детоксикираме организма?

1.       Хранене

Дневното меню е от ключово значение за детоксикацията. Сред най-добрите храни за детоксикация са:

  • цвекло – богато е на минерали и антиоксиданти, които подпомагат възстановяването на клетките, съдържа и фолиева киселина, подпомагаща метаболизма и детоксикацията.
  • моркови – улавят токсините в тялото и пречистват дебелото черво, ценни са и за черния дроб, тъй като не позволяват омазняването му.
  • яйца – сярата в тях е онова чудесно средство, което попива токсините като гъба и е ключово за детоксикацията.
  • чесън – известен е със своите антимикробни свойства, също е богат на сяра и консумацията му значително повишава  антиоксидантната и детоксикираща активност на черния дроб.
  • подправки като кориандър и магданоз – токсичните метаболити от червата нямат шанс при редовната им консумация.

2.       Спорт

По време на спорт засиленият метаболизъм и потенето допринасят за процеса на детоксикация и отделяне на токсините чрез потта. Физическата активност допринася за детоксикацията и чрез освобождаване от излишните мазнини в тялото, които имат неприятния навик да складират токсини.

Как можем да пречистим тялото от токсини с тези 2 зеленчука

Много е важно периодично да пречистваме тялото си от токсини. Ако не се погрижим за тяхното отстраняване, възможно е да ни създадат про...

3.       Чист въздух и филтрирана вода

Въздухът, който дишаме, също е източник на токсини, ако е замърсен. В периоди на възстановяване на организма като този след боледуване и засилен прием на лекарства планината и дългият престой там са отлично средство за детоксикация. Обърнете внимание и на водата, която пиете. Филтрирайте я, това ще помогне на процеса на детоксикация. Увеличете количеството – това е важно, за да се освободите от токсините. Започвайте деня си с чаша вода, в която сте разтворили сока от един лимон.

4.       Сауна и парна баня

Приятни и релаксиращи, те помагат не само да се отпуснете и избавите от стреса, но и са отлично средство за детоксикация чрез потенето, което предизвикват. Съживяват и подмладяват кожата и пречистват ума и тялото. Само не пропускайте да вземете душ непосредствено след престой в тях, за да отмиете освободените чрез потта токсини.

5.       Масаж

8 начина да помогнем на черния дроб

Рядко обръщаме внивание в забързаното ежедневие на начина ни на хранене. Ако към това добавим обездвижването, тогава е ясно колко страд...

Масажът не само отпуска мускулите и ви помага да релаксирате, той е и средство за освобождаване от токсините, когато е извършен от специалист. След него е важен засиленият прием на течности, за да изпълни целта си.

6.       Билки

Някои билки подпомагат процеса а детоксикация. Сред тях са зеленият чай и джинджифилът. Богати са а антиоксиданти, борят се с възпаленията и инфекциите и са изключително ценни в сезона на вирусите, така че може да ги приемате неограничено.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com